Hogy mondj nemet a munkahelyeden anélkül, hogy ellenséget szerezz?

Gondolnád, hogy nemet mondani nem is megy annyira egyszerűen mindenki számára?

Pedig némi túlzással, de már egy épp hogy totyogó gyerek egyik legtöbbet hallott szava is tulajdonképpen a „nem”. Ennek ellenére felnőve – kinek ezért, kinek azért – mégsem olyan könnyű kimondani ezt a rövidke kis szót.

Vannak, akik egészen egyszerűen nem akarnak vele megbántani másokat, míg mások félnek az esetleges negatív következményektől.

Pedig egy megfelelő helyzetben és megfelelő stílusban közölt visszautasítás esetén alaptalanul tartunk a kapcsolat megromlásától. Nagyon fontos szem előtt tartani, hogy ilyenkor magára az adott szituációra mondunk nemet, nem pedig a kapcsolatra. Persze nem árt az se, ha ezzel a fogadó fél is hasonlóképp tisztában van.  

2437275

Az tehát, hogy mire mondunk nemet, a legtöbb esetben nagyban függ az addig megélt tapasztalatainktól, illetve a személyes világlátásunktól is. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy mindig, minden esetben jól döntünk, amikor nemet mondunk. Egyszerűen a ténnyel kell tisztában lenni, hogy márpedig nemet mondani szabad, sőt, néha egyenesen kötelező – már csak önmagunk miatt is.

De térjünk csak vissza oda, hogy néha miért is olyan nehéz ez. Részben azért, mert vitát és ellentétet kelt. Amikor egy ember nemet mond nekünk, sajnos sok esetben úgy fogjuk fel, mintha ez egy ellenséges mozzanat lenne. Persze tévesen, mint ahogy ezt már fentebb is érintettük.

No, de mi a helyzet akkor, amikor azt a bizonyos „nemet” nem egy családi vagy baráti kapcsolatban kell kimondanunk, hanem a munkahelyünkön, például a kollégánknak, netán a főnökünknek.

Nézzük is néhány olyan szituációt, amikor ez komoly dilemmát kelthet bennünk

Például akkor, ha te vagy éppenséggel az új fiú a csapatban. Ha még nem ismernek igazán, akkor érezheted azt is, hogy ez egy negatív bemutatkozás lenne a részedről, így aztán könnyedén lesz egy „igen”, az eredetileg „nemnek” hangzó válaszból.

 Akkor is nehézkes, ha már sérült a személyes márkád. Mindig kockázatos nemet mondani akkor, ha előzőleg már rád sütötték, hogy lusta, önző vagy, még ha ez egyáltalán nem is igaz.

De akkor se megy gördülékenyen, amikor a lojalitásodat tesztelik. Egy csoportban az egyetnemértést sokszor tekintik a lojalitás csökkenésének – mondanunk sem kell, teljesen tévesen.

Újabb nehéz ügy, amikor egy csoport döntése ellen mennél vele. Nehéz úgy nemet mondani, hogy közben a többiek mind egyetértenek. Egy csoport tudat alatt is többre értékeli a kapcsolatot, mint az eredményt.

Mindezek ellenére, ha te teljes belső meggyőződésedből azt érzed, hogy vissza kell utasítanod az adott helyzetet, akkor ne hagyd, hogy a fentiek elbizonytalanítsanak. Tudd, hogy a nemet kevesen fogadják jól, a te dolog mérsékelni, hogy a csalódottság inzultussá váljon.

Fontos, hogy ne kapkodd el a döntést, ha nem vagy benne egészen biztos. Kérj időt, hogy át tudd gondolni, fel tudd mérni a döntésednek a következményeit. Ha viszont döntöttél, akkor azt indokold meg a tapasztalatoddal, a saját logikád mentén. 

És ami a legfontosabb: légy határozott és bízz magadban, bízz a meghozott és kimondott döntésedben!

 

- produktivitás, Vállalkozásfejlesztés

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!