Hogyan kapcsolódik ki egy a vállalkozó a hosszú hétvégén?

A többség sajnos sehogy. Sokaknál ugyanis hiányzik a kikapcsolódásra vonatkozó stratégia. Sőt, egyesek meg is vetik azokat, akik azt mondják, hétvégén nem hajlandóak dolgozni. Pedig ha jobban belegondolunk, nagyon is tudatos döntés kell ahhoz, hogy valaki akár plusz bevétellel kecsegtető munkáról is lemondjon egy-két szabadnapért cserébe.

Szóval a hétvégi munkát elutasító vállalkozókra igen is példaként kell tekinteni. Ők ugyanis azt mondják: ha nincs kikapcsolódás, nincs hatékony munka. És ebben van is valami. Ha átdolgozott hétvége után kezdünk bele egy újabb hétbe, valószínűleg előbb-utóbb elfogy a lendület, és az a munka minőségén is meglátszik majd. Szóval pihenni kell.

De hogyan lehet hatékonyan kikapcsolódni?

 

Úgy, ha megtervezed, hogy melyik nap mit fogsz csinálni. A hétköznapokhoz hasonlóan a hétvégét is be kell osztani, és ragaszkodni is kell a célok megvalósításához.

Ha beírod a vasárnap reggeli futást, akkor ne keress kifogást. Ahogy munkában is “elkötelezed” magadat egy feladat elvégzésére, úgy a szabadnapok alatt is meg kell ezt tenned. Hidd el, akárcsak a munka elvégzése után, úgy a hétvégi teendők befejeztével is örömmel tölt el, hogy nem hagytad magad.

Szóval az első tipp, hogy áldozz időt a testedzésre, illetve az olyan elfoglaltságokra, amik feltöltenek – még akkor is, ha kevés hozzá a kedved.

Ja, és nem véletlenül mondják azt sem, hogy mindenkinek szüksége van egy hobbira. Olyan miniprojektekre, amiket lelkesedésből menedzsel. Lehet az sport vagy barkácsolás. A lényeg, hogy mást csinálj, mint egész héten, és ne a pénz legyen a jutalom. Akkor elvész az egésznek a varázsa.

Time for break

Legjobb egyébként, ha ezek társas programok, hiszen így kénytelen leszel másokkal is beszélgetésbe elegyedni, és az ő élményeikből merítkezve, a tapasztalataikból tanulva tudsz te is építkezni.

Ugyanakkor szükség van a magányra is. Minden hétvégén legyen egy-egy olyan óra, amit digitális detox-ban töltesz. Szakértők szerint nagyon hatékony, ha ilyenkor naplót írsz, jegyzetelsz. Jegyezd le, hogy mi történt veled a héten, az elmúlt időszakban! Mit tervezel a jövőben… Illetve: ilyenkor célszerű inspirálódni is. Olvasni egy kis szakmai anyagot. Ilyenkor lehetőleg tartsd magadtól távol a mobilodat.

De célszerű az egész hétvégén kikapcsolni az e-mail és social értesítéseket. Hiszen akár egy fél mondatos negatív hangulatú üzenet is elronthatja a pihenést. Illetve ami még lényeges: így a valóságban töltöd a hétvégét, nem a közösségia média világában, ahol a történetek nagy százaléka nem teljes egészében fedi a valóságot.

Szóval érdemes arra koncentrálni, hogy valós élményeket élj meg. Tölts időt a családdal, menjetek a természetbe! Tegyél olyan dolgokat, amikre máskor nincs alkalmad!

Persze a tudatos kikapcsolódást választók a hétvégén sem csak a pillanatnak élnek. Ahogy a hétvége előtti napokat értékelik, úgy a pihenőnapok utáni munkanapokat is megtervezik. Így csökkentik le az esélyét annak, hogy a feladatok feltorlódása miatt feszültebben induljon a hét.

Vagyis a hétvége utolsó óráiban áldozz időt arra is, hogy megtervezd a munkahelyi teendőket!

 

- munkaügy, produktivitás, üzleti célok, Vállalkozásfejlesztés

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!