Hogyan keresnek/keresnének állást a magyarok?

Az álláskeresés nem éppen a legkedvesebb elfoglaltságaink közé tartozik. Persze vannak olyanok, akiket éppen ez a bizonytalan állapot doppingol, de a legtöbbünk mégis szeretne minél hamarabb túl lenni rajta.

Ennek ellenére mégsem ritka, hogy az életünk során 5-7 alkalommal, de akár még ennél is többször munkahelyet váltunk. De mi az, ami leginkább foglalkoztat minket e folyamat során?

Erre a kérdés az egyik legnagyobb hazai álláskereső portál, a Proffession.hu is tudni szerette volna a választ. Emiatt több ezer kérdőívet összesítettek, hogy végül megfelelő választ kapjunk erre a kérdésre. 

A 4 ezer 100 visszajelzés olyan álláskeresőktől érkezett, akik több, mint tíz céghez küldték már el az önéletrajzukat. Iskolázottság tekintetében közép- és felsőfokú végzettségűek adták a válaszokat.

De nézzük csak meg, hogy a procedúra során milyen problémákkal szembesülnek legtöbbször az álláskeresők.

15 százaléknak már az önéletrajz megírása is fennakadást okoz, azaz nehézségbe ütközik, hogy néhány mondatban írjon magáról. Illetve több, mint 71 százalék bevallottan nem kedveli ezt a tevékenységet. Míg 28 százaléknak például az önéletrajz formai követelménye okoz fejtörést, de körülbelül ugyanennyien vannak azok is, akik a fénykép kiválasztásán dilemmáznak.  

Ezen nehézségek miatt pedig nem is fordítanak túlzottan nagy gondot arra, hogy az egyes munkahelyekre testreszabottan küldjék el az önéletrajzukat, noha ez előnyt jelenthetne a számukra.

A válaszadók 20 százalékának az is dilemma, hogy egyáltalán elküldjék-e a jelentkezésüket az adott állásra. Sőt, 60 százalékuk a hozzájuk legközelebb álló hirdetést sem találja meg olyan könnyen.

Business situation, job interview concept.

Persze vannak dolgok, amiket maguk az álláskeresők is hiányolnak a hirdetésekből. Ilyen például a bérezéssel kapcsolatos információ, vagy a munkavégzés helyének megnevezése. De sokan szeretnének több információt a munkaidőre vonatkozóan is.

Egy korábban végzett felmérésből ugyanis kiderült, hogy sokkal többen jelentkeztek azokra az álláshirdetésekre, ahol a bérezésre is külön kitért a munkáltató. De úgy néz ki, hiába, a munkáltatóknak csupán 8 százaléka ad információt erre az igencsak fontos kérdésre.

Ha pedig sikeresen vettük a fenti akadályokat, és elküldtük az önéletrajzot, akkor jöhet is a következő izgulnivaló: vajon visszajeleznek-e az adott munkahelyről. Bizonyára sokakkal előfordult már, hogy még választ sem kapott a jelentkezésére. A cégek legtöbbször a kapacitás hiányára hivatkoznak, vagy egyszerűen csak nincs erre vonatkozóan gyakorlat a cég történetében.

De a félelmek sora itt még nem ér véget: a válaszadók 20 százaléka attól is tart, hogy hogyan fog majd szerepelni, ha behívják az interjúra. Ha viszont ezen is túljutott, akkor következik az azon való bánkódás, ha mégsem ő lett a kiválasztott az adott állásra.

Pedig búslakodásra semmi ok, valahol biztosan ránk is vár álmaink állása, csak meg kell találnunk a sok hirdetés közt az igazit. 

 

- Állás Szombathely

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!