Hogyan nyerhetünk egy kis plusz időt a munkanapból?

Mindenkinek arra van ideje, amire szeretné – szól a mondás. És ez így is van, csak sajnos plusz időt nyerni nem mindig olyan egyszerű, mint amilyennek az tűnik. Annak, akinek a napjában minden perce ki van töltve, komoly kihívás új dolgokat bezsúfolni a napirendbe. De akkor mit tegyünk?

A napi 24 órából aligha lesz több, a sok apró teendőre áldozott időből viszont csinálhatunk kevesebbet.

És itt jön be egy másik mondás: sok kicsi sokra megy.

Mutatjuk, mire gondolunk.

Négy módja van annak, hogy egy kicsit több időt nyerj – mondjuk a család számára.

Lépj ki!

Az első, hogy lépj ki valami haszontalanból. Ha megnézed egy hetedet, biztosan találsz olyan tevékenységet, aminek nincs különösebb kézzelfogható értelme. Mivel nagyjából hasonló minták szerint zajlanak a napjaink, a módszer alkalmazásával már heti szinten nagyon sokat nyerhetünk. Ha kilépsz a Facebookból vagy felhagysz valamilyen online játékkal, már rengeteg időd szabadulhat fel. De elhagyhatsz más haszontalan dolgokat is. Vedd végig, mire nincs igazán szükséged az adott élethelyzetben. Hidd el, lesz ilyen.

Korlátozd az időt!

Úgy is nyerhetünk időt, ha nem hagyjuk, hogy elvigyen minket a flow. Korlátozzuk a határokat. Ismerős, hogy “beszippant” a Facebook vagy a Youtube? Igen, ez előfordul. Ami sajnos akár órákat is elvehet az életedből – heti szinten. Amiért egyébként nagyrészt a telefonos értesítések a felelősek. Ha ezeket kikapcsoljuk, máris korlátoztuk az adott tevékenységre szánt időt. De számos más napi tevékenységre is alkalmazható a módszer. A lényeg: ha időt szeretnénk nyerni, szorítsuk időkeretek közé a teendőket. Talán ismerős az a mondás: minden feladatot annyi idő alatt fogunk elvégezni, amennyi van rá. Ha nincsenek korlátozva az idők, könnyen elcsúszunk a teendőkkel.

Delegálj feladatokat másoknak!

Sokan – főleg a vállalkozók – úgy vélik, hogy nélkülük nem mehetnek gördülékenyen a dolgok. Ez hibás megközelítés. Delegálni mindig lehet és kell is. Egyrészt az üzlet eredményei, másrészt a mi szabadidőnk miatt.

Kényszerítsd magadat!

De az időnyerésnek egy kényszerítő módja is van. Ha például lefoglalsz előre egy wellness hétvégét, nincs nagyon más lehetőséged: el kell menned pihenni. A coach-ok szerint ha egy bizonyos tevékenységet előre helyezünk a sorban, az egyéb feladatok automatikusan azok köré fognak épülni.

Úgyhogy, ha azt mondjuk, hogy nincs idő valamire, leginkább a prioritási szinteken kell változtatni. Aztán az egyéb feladatok majd megtalálják a helyüket. De ehhez tényleg kényszeríteni kell magunkat. Ugyanis, ha van választási lehetőség, nagy valószínűséggel a könnyebb utat fogjuk választani. Fontos a tudatosság.

 

- coaching, produktivitás

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!