Hogyan szerezhetek forrást a vállalkozásom működtetéséhez és az új projektekhez? 5+1 tipp a mikro- és kisvállalkozásoknak

A vállalkozók nagy százalékát foglalkoztatja, hogy miként tud forrást szerezni a fejlődéshez. Hogyan lehet egy-egy új ötletet finanszírozni? És egyáltalán: megéri-e pénzügyi segítséget kérni? Nagyon különbözőek a lehetőségek, és rendkívül sok tényezőtől függ az, hogy melyik megoldás ajánlott az adott vállalkozásnak. Mi most összegyűjtöttünk 5+1 lehetőséget a forrásszerzéshez. Mutatjuk.

Az első lehetőség, ami a legtöbbeknek eszébe jut, az a banki kölcsön. Az igénylése azonban nem olyan egyszerű, mint azt mi gondolnánk. Igaz, számos lehetőség kínálkozik a vállalkozóknak, viszont azt érdemes tudni: ahhoz, hogy kölcsönt kapjunk, valamit fel kell mutatni. A bankok többsége nem szívesen vállal kockázatot, így a kicsik nehezen rúgnak labdába. Sok múlik az árbevételen, azaz nem árt, ha a legalább egy lezárt üzleti év van mögöttünk, amikor a bankba megyünk. Legalábbis akkor, ha pár százezer forintnál többet igényelnénk.

A Széchenyi-kártya a kicsiknek (is) jó megoldás lehet, és még a növekedési hitel (NHP) is elérhető – bár ez sem a legkisebbeknek való megoldás, ami a tapasztalatokat illeti. Mindenesetre a tájékoztatás szerint a jövő év végig él még az NHP konstrukció – egy próbát azért megér.

Jó pénzszerzési lehetőség az uniós pályázat. Sokan várják is ezeket. De főleg akkor jók, ha projektben gondolkodunk. Most leginkább akkor van esélyünk “pénz nyerni”, ha valamilyen terméket állítunk elő, és exportra dolgoznánk. A pályázatok többsége 20-40 százalékos finanszírozású, így tőke nélkül itt sem megy a fejlesztés. Az más kérdés, hogy a bankok elvileg megelőlegezik az önrészt hitel formájában – persze csak akkor, ha a cégünk valamilyen szinten eredményesen működik. Pályázni induló vagy pár éves vállalkozásként nem könnyű. Ami viszont jó hír, hogy jönnek a visszatérítendő uniós hitelek. Ezek nyújthatnak némi segítséget a kevesebb tőkével rendelkező kis cégeknek is. Ezekről a tervekről itt olvashatsz. Szeretnél az elsők között értesülni a legfrissebb uniós pályázatokról?

Iratkozz fel az értesítési listánkra!

És akkor most jöjjön egy olyan finanszírozási forma, ami igazán a kicsiknek való, és nem is kell hozzá tőke. Ez a közösségi finanszírozás. Külföldön nagyon működik és Magyaroszágon is egyre inkább terjed. Csupán egy jó projektre, ötletre van szükség és arra, hogy jól bemutasd a közönségnek, mire készülsz a vállalkozásoddal. A VasiGazdaság oldalán már írtunk arról, hogy miként érdemes előkészíteni egy projektet a közösségi finanszírozáshoz. Nézd meg itt.

A közösségi finanszírozásban az a jó, hogy gyakorlatilag bárki szerezhet pénzt, “csak” egy jó ötlet kell.

Hasonlóan nem árt egy jó ötlet akkor sem, ha tőkebefektetőket keresünk. Manapság sokat hallani arról, hogy ebbe az appos cégbe, abba az informatikai ötletbe szálltak be kockázati tőkések. A dolog tehát működik. Igaz, a Széchenyi Tőkealap oldalát nézve az derült ki, hogy Vas megyében mostanában nem volt befektetés, a környező megyékben viszont nem kevés forrást helyeztek ki a vállalkozásokhoz. Szóval, ha van egy eredeti ötletünk, nem árt kopogtatni a kockázati tőkések ajtaján. 

 

money-855950_640

 

És akkor jöjjön a plusz egy. A barátoktól, a családtagoktól is kérhetünk kölcsön. Akár úgy is, hogy a kapott összeget elhelyezzük a bankban, és mi ugyanennyit kapunk hitel formájában. Az OTP egyik hitelterméke ilyen. Jelenleg a minimális összeg 300 ezer forint. Ez egy fedezet óvadékba helyezésével biztosított kölcsön. Szóval amennyit beteszünk, annyit vehetünk ki. De azért kamatok is vannak. A futamidő végén pedig a kölcsön kapott összeget vissza tudjuk adni a barátnak, a családtagnak. Ez a lehetőség mondjuk jó megoldás lehet induló kis cégeknek. És azoknak, akiknek vannak “gondoskodó” hozzátartozói.
Összességében azt látjuk, sok finanszírozási forma csak a jól működő, tőkeerős cégeket segíti. De azért vannak alternatívák ahhoz, hogy a jó ötleteinkhez kisvállalkozóként is szerezzünk forrást. Viszont az látszik: eredeti terv nélkül a kicsiknek kevés az esélyük. Ahhoz pedig, hogy vállalkozzunk, három hónapnál jóval többet kell tudnunk előre finanszírozni: ha biztosra mennénk, a legminimálisabb idő is egy év.

- marketing, Pályázatok, Pénzügy, üzleti célok, vállalkozás indítás, vállalkozói hitel

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!