Hol és miért népszerű a home office?

A home office annyit jelent, mint otthonról történő munkavégzés. Megspórolhatjuk vele a dugókat munkába menet és jövet, vagy reggel akár pizsamában is megkezdhetjük a munkát. A rugalmas munkaidőnek köszönhetően magunk osztjuk be az időnket, s ha nem megy a munka rovására, akkor egyéb ügyek is – mint például napközben bedobni egy mosást – intézhetőek mellette.

Persze mint mindennek, ennek az éremnek is két oldala van: a pozitívumok mellett van árnyoldala is az ilyen fokú szabadságnak. Elszigetelődünk a kollégáktól, megszűnnek a közös kávézgatások, de ha nem figyelünk, a határidők is könnyebben kicsúsznak a kezünkből.                                                   

De pro és kontra, ide vagy oda, manapság a home office egy egyre népszerűbb béren felüli juttatás. Számos munkavállalónak adatik már meg az, hogy legalább havi pár napot otthonról dolgozzon. Habár hazánk ebben még valamelyest le van maradva, de már itthon sem ritka, hogy a munkáltató egyebek mellett ezzel is csalogatja a dolgozókat.

Az otthonról való munkavégzés ott valósulhat meg, ahol a munka típusa és az infrastruktúra azt lehetővé teszi. Éppen ezért a legnépszerűbb terület az IT, azon belül is a programozás, ahol könnyen lehet távolról is megfelelően dolgozni. Az IT után a PR, a marketing, az újságírás – foglalkozásukat tekintve a projektmenedzserek, a fordítók, az elemzők, a menedzserek és egyéb adminisztratív munkatársak jönnek.

Fontos, hogy az otthoni munkavégzés során a kommunikáció megfelelően megoldott legyen. Erre már számos csevegő alkalmazás kínál megoldást, szöveg, hang vagy videó formában. Sok esetben az otthoni munkavégzés heti egy napot jelent, ami általában a péntek. Bár ezt a hozzáértők nem tartják túl szerencsésnek, mert ha a home office csak ilyen kis időben valósul meg, akkor azt a munkavállalók könnyebben kezelik szabadnapként, és intézik azon az egy napon az ügyes-bajos, addig elmaradt dolgaikat.

photo-1522152302542-71a8e5172aa1

Mint arról fentebb már írtunk, az otthoni munkavégzésnek számos előnye van, rengetegen szeretik a rugalmas munkaidőt. De sokan szeretnek egyedül dolgozni, vágynak egy kis változásra, vagy csak nem akarnak napi 2 órát ingázni. Alapvetően nagyban képes megkönnyíteni a dolgozó életét.

De nem csak a dolgozóét, hiszen a munkáltató szempontjából is költséghatékonyabb megoldás lehet, mint adott esetben egy iroda bérlése, vagy a bérlemény rezsijének a fizetése.

Természetesen ez a fajta munka sem való mindenkinek, hiszen vannak olyanok, akik otthon nem képesek haladni a munkával. A zavarmentes környezet szintén szükséges, ez sem mindig megvalósítható. Ráadásul egy idő után magányosabb lehet az embert, egyszóval nem biztos, hogy jó hatással lesz a szociális kapcsolatainkra.

De, hogy kinek való és kinek nem, azt döntse el mindenki maga. Viszont összességében elmondható, hogy több a home office előnye, mint a hátránya, s az is biztos, hogy a 21. században a munkavégzés erősen efelé az irány felé tendál.  

Kapcsolódó bejegyzések itt.

 

- Egyéb

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!