Honnan tudjuk, hogy a brainstorming során felmerülő ötletek közül melyik lesz az, amit meg kell valósítani

Meglepően egyszerű módszerrel vizsgálhatjuk ezt meg. Csak egy papírlapra és egy tollra van szükségünk. Illetve a hat kulcsszóra.

Angolul ezt 6 S módszernek hívják.

A hat kulcsszó ugyanis a következő: story, skills, strengths, situation, social and solution. Magyarul: történetek, készségek, erősségek, szituáció, társadalmi és megoldás.

brainstorming

Az ötletünk elemzéséhez ezeket a szavakat rendezzük egy táblázat felső sorába. Bal oldalon függőlegesen pedig írjuk le az ötleteinket. Annyit, amennyi csak az eszedbe jut. Ne szelektálj, csak jegyzetelj! Lehet, hogy pont egy elsőre gyengének tűnő ötlet lesz a legjobb. Ha ezzel megvagy, elemezd a felsorolt kulcsszavak alapján az egyes ötleteket. Ha a kigondolt terv csak egy-két “S-nek” felel meg, azt elvethetjük. Viszont ha közelít a hat felé, már nagy az esély arra, hogy az az ötlet bizony sikeres lesz. A szakértők szerint addig kell folytatni az ötletek redukálását, amíg az öt legtöbb “jelölélst” kapott terv nem marad a listán.

Nézzük, hogy mikor remélhetünk sikert egy ötlettől.

  1. Történet

Ha az ötlet mögött van story, már legalább egy pontot kaphat. Lehetőleg legyen valamiféle veled kapcsolatos háttere, története az ötletnek.

  1. Készségek

Ez nem kíván túl sok magyarázatot. Rendelkezel-e, rendelkeztek-e (ha csapatban gondolkodtok) azokkal a készségekkel, amik szükségesek ahhoz, hogy megvalósuljon az ötletet.

  1. Erősségek

Lehet, hogy festő vagy, de van szemed a belső dizájnhoz… Azonosítsd az ötlet megvalósításához szükséges erősségeidet! Ha ezek megvannak, ide is kerülhet pipa. Ha túl szigorú vagy magaddal a saját erősségeidet illetően, inkább kérdezz meg egy közeli barátot.

  1. Szituáció

Ez alatt azt kell érteni, hogy a helyzet mennyire alkalmas ahhoz, hogy megvalósítsd az ötletet. Ha emelkedik a kereslet mondjuk egy termék iránt, természetes, hogy meg kell próbálni belefogni annak a gyártásába. De nem csak üzleti vonatkozásban célszerű ezt megvizsgálni. Akár azt is megnézhetjük, hogy az éppen aktuális élethelyzetünk alkalmas-e arra, hogy megvalósítsuk az ötletet.

  1. Társadalmi

Szociális, társadalmi vonatkozásban azt kell megvizsgálni, hogy akkor is dolgoznánk-e az ötlet megvalósításán, ha nem kapnánk érte fizetséget. Ha szerelemből valósítanánk meg a terveket, az nagyon sokat ér az esetleges sikerek tekintetében.

  1. Megoldás

Végül nézzük meg, hogy az ötlet milyen mindennapi problémára nyújt segítséget. Pontosabban nyújt-e megoldást valamilyen problémára. Ez nagyon fontos rész. Mondhatni: talán ez az alapja a sikernek.

 

- üzleti célok

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!