Időgazdálkodás: Felejtsd el a 80-20-as szabályt, itt az 1-50-es!

A legkevesebb befektett energiával a lehető legtöbb munkát minőségben elvégezni. A vállalkozók többsége törekszik erre, hiszen a profit növelésének ez egyi leghatékonyabb módja. Igen ám, de aki nem ismeri a trükköket és nem kellően tudatos, nem biztos, hogy sikerrel jár.

És nem csak a profit miatt érdemes átgondolni az időgazdálkodásunkat

Ha ugyanis profin osztjuk be az időt nem gyorsabb üzleti növekedést remélhetünk, hanem könnyebben megteremthetjük a munkánk és magánéletünk közötti egyensúlyt is.

Concentrated entrepreneur or manager sitting by desk in front of computer monitor while working at night

Milyen módszer jöhet számításba?

Eddig a 80-20-as időgazdálkodásu szabály követésével tudták a vállalkozások a legnagyobb hozamot realizálni. De ennél ma már egy hatékonyabb módszer is ismert.

Ponotsabban egy olyan szabály, ami a 80-20-asból következik.

A 80-20-as szabályról dióhéjban csak annyit: meg kell keresni, melyek azok a dolgok, amik az üzletnek a legnagyobb hasznot hajtják, majd arra fókuszálva cselekedni. Az elv szerint a cselekvés 20 százaléka hozza az eredmények 80 százalékát. Profitra átfordítva: a fontos megbízásaid 20 százaléka adja a bevételeidnek a 80 százalékát.

Alapvetően ez a formula is működőképes, hiszen nagyon sok esetben igaz, hogy a munkád 20 százaléka nagy értéket tud termelni. Szóval érdemes ezen a vonalon elindulni. 

A kérdés már csak az, hogy a 80-20-as szabály fokozható-e? A szakértők és az Inc.com szerint igen.

Gonduljuk csak át!

Ha kicsit számolgatunk, a 80-20-as szabály azt is jelenti, hogy az erőfeszítéseidnek csak egy százaléka (a 20 százalék 20 százaléka) képes az eredmények 50 százalékát adni. Így van – a legértékesebb munkád egy apró része az összes eredmény felét adja.

(A munkád 4 százaléka 64 százalékot ad, amit tovább osztva kiderül, hogy az egy százalék az eredmények 50 százalékáért felelős.)

Persze ez nem tudományos megközelítés, és nem is működik automatikusan minden esetben. Viszont, ha tudatosan menedzseled az idődet, és a megfelelő teenődkre összpontosítasz, bizony komoly eredményeket érhetsz el.

Mit tegyünk?

Válasszunk ki heti egy napot, amikor blokkolunk napi három-négy órát. Ilyenkor összpontosíts az 1 százalékra, ami az eredmény 50 százalékát adja.

Ha megvan a produktív időd, ebben az időszakban kapcsold is ki a telefonodat, iktass ki minden zavaró tényezőt, és fókuszálj csak arra a feladatra, ami a legnagyobb értéket hozza számodra. Hidd el, ezzel tovább javítható az a bizonyos 80/20 szabály. 

Szerintünk megér egy próbát.

 

- produktivitás

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!