Így dolgozz otthonról úgy, hogy közben kibírjátok egymást

A koronavírus megállíthatatlan terjedésével hazánkban is egyre több munkáltató ismeri fel, hogy bizony valamiféle alternatív megoldásban lehet csak gondolkodni a munka elvégzését illetően. Így napról napra többen és többen kényszerülnek otthonról dolgozni annak ellenére, hogy közülük sokan semmilyen rutinnal nem rendelkeznek a home office-szal kapcsolatban.

Egyrészt nem is való mindenkinek ez a fajta munkavégzés, másrészt annak, akinek nincs benne gyakorlata, könnyen káosszá válhat a napja, vagy épp ellenkezőleg: a munka rabjává válhat az illető.

Otthonról hatékonyan dolgozni csakis fegyelmezetten lehet, betartva néhány apró, de annál fontosabb szabályt.

S mivel a kialakult helyzet bizonytalan ideig fennállhat, akár hosszú hónapokra el is húzódhat, jobb mielőbb tisztába jönni az otthoni munkavégzés feltételeivel.

Tervezz 24 órával előre! Hiába nem kell mostantól bejárnod dolgozni, azt nem hagyhatod, hogy elússzon az otthon töltött idő. Tudjuk azt, hogy mikor “megyünk az irodába”, mikor  tartunk egy kis szünetet, mikor végzünk, mikor eszünk vagy edzünk, és ragaszkodjunk is ezek betartásához. A megfelelő rutin tehát ugyanolyan fontos, mint bármikor máskor.

Legyen olyan terület, ami csak a tiéd. Ez lehet a lakás bármely pontja, ami csendes, zavartalan, és el tudsz vonulni oda a munkaidőd idejére. Ha te a hálóban dolgozol, akkor a partneredé legyen az ebédlő vagy a konyha. Kell a saját tér, ahol csak te lehetsz.

Dolgozz műszakokban! A 9-től 5-ig tartó időszak pont megfelelő lehet itt is. Persze ez attól függ, hogy mennyire kell figyelni a gyerekekre, ugyanis nagy valószínűséggel mostantól ők is veletek töltik majd a napjuk nagy részét. Az emberek akkor igazán produktívak, amikor tudják, hogy meghatározott idő áll a rendelkezésükre egy adott feladat elkészítésére.

Végül

Figyelj az előnyökre is! Lehetséges, hogy kezdetben nehezebb lesz fókuszálni, hiszen ez az eddigiektől egy merőben más rendszer. Idő is kellhet, mire ezt megszokod, de hidd el, nagyon sok előnye lesz. Egy kicsit befelé fordulunk, lelassulunk, de ami talán a legnagyobb hozadéka lesz: végre fog jutni idő magunkra és egymásra is. 

 

- munka, munkaügy

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!