Így építs karriert 2019-ben

A karrierépítés manapság eléggé megterhelő feladat. Hol vannak már azok az idők, amikor még elég volt csak bekerülni egy munkahelyre, és egészen a nyugdíjig biztonságban tudhattuk magunkat?

Mára ezek a normák egészen átalakultak. A LinkedIn egyik felmérésből kiderül például, hogy a mostani generáció egy évtized alatt akár 4 munkahelyet is válthat… Ha ebbe belegondolunk – de lehet, voltunk is már ilyen helyzetben -, pontosan tudjuk, hogy váltani nem egyszerű, hanem nagyon is stresszes dolog. Szerencsére azonban egy kis tudatossággal ez az időszak is könnyebben átvészelhető.

Mutatjuk, hogyan.

o   Ne egy nagy tervet próbálj megvalósítani .

Nem feltétlenül kell, hogy egy nagy célod legyen a karrieredet illetően. Nem kell attól se tartanod, ha éppen más szakterületen kell dolgoznod. Ma már nem gond, ha váltani kell, gyorsan fel lehet zárkózni. Az „egy életen át tartó tanulás” ma már alapkövetelmény. 

o   Köteleződj el a jelen iránt!

A legjobb módszer haladni a karrieredben, ha nagyon jó vagy abban, amit éppen csinálsz. Minden munkára úgy tekints, mint lehetőségre a tanuláshoz, a növekedéshez.

o   Ne égesd fel a hidakat!

Ha valahol végeztél, felmondasz és kilépsz a cégtől, az nem kell, hogy rossz szájízzel történjen. Van, amikor ez elkerülhetetlen, de koncentrálj arra, hogy a jó kapcsolat megmaradjon. Sosem tudhatod, mikor lesz szükséged a volt főnököd segítségére, például egy referencia megírása kapcsán.

o   Legyél saját magad legnagyobb pártolója!

Ha karriert akarsz építeni, akkor nagyon jól kell menedzselned magadat. Meg kell ismerned önmagadat, a jó tulajdonságaidat, és tudnod kell, hogyan tudod előadni magadat hitelesen és magabiztosan.

o   Lépj tovább, ha elérted a falat!

Teljesen természetes, ha néha úgy érzed, az adott munka már nem elégít ki, nem szolgálja a fejlődésedet, vagy egyszerűen csak túl sok a munka, és alig jut időd az egyéb dolgaidra. Ilyenkor ne habozz felállni és nemet mondani a szituációra, már csak önmagad miatt is.

Amennyiben tehát úgy érzed, hogy valamiből elég, akkor lépj tovább! Ha pedig nehezen megy a “nem” kimondása, ez a korábbi bejegyzésünk segíthet.

 

- munkaügy

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!