Így kommunikálj az ügyfeleiddel a szabadság előtt, alatt és után

A legtöbb vállalkozó szereti, amit csinál, hiszen ezért lett vállalkozó. Viszont ez sokszor túlzott elhivatottsággal jár. Ami nem jó. Fontos ugyanis, hogy tudjuk: időközönként kell egy kis pihenőt tartani. Nem dolgozhatunk minden nap szünet nélkül. Persze ezzel mindenki tisztában van – elméletben -, de amikor a kikapcsolódásra kerülne a sor, egyből az jut az eszünkbe, hogy mi lesz az üzlettel nélkülünk. Ez főként azoknál probléma, akiknél a vállalkozás egy vagy csak pár személyes. De akkor is áthidalható ez a helyzet. Csak kommunikálni kell.

Először is a kollégákkal. Ha van bizalom az alkalmazottak iránt és képesek vagyunk feladatokat delegálni, nagy baj már nem lehet.

Aztán tudatosítani kell, hogy nem lesz vége a világnak és az üzlet sem mehet csődbe csak azért, mert nem vagyunk azonnal elérhetők. És itt fontos az azonnal szót kiemelni. Mert aki szabadságon van, az sem tűnik el teljesen, csak bizonyos időszakban kommunikál. Szóval dedikálj a szabadnapodon egy-egy órát arra, hogy válaszolsz az e-mailekre és visszahívod azt, aki fontos lehet. De erről is tájékoztasd, akit lehet.

szabadsag_vallalkozo

A szabadság előtt tudatosítanod kell az ügyfelekkel, hogy konkrétan mire számítsanak. Meddig nem leszel elérhető, mikor keresed őket legközelebb. Egyébként nem kell ezt sem túlgondolni. Elég egy előzetes tájékoztató e-mail, hogy vázold a helyzetet, a szabadság alatt pedig egy automata válasz lehet az ideális megoldás. (Gmailben így).

Azt szokták mondani, hogy a teljes kikapcsolódás csak okos eszköz nélkül lehetséges. Ez a vállalkozóknál másként van. Őket pont az nyugtatja meg, ha van náluk olyan készülék, aminek a segítségével egyből intézkedni tudnak. Ezzel nincs is baj addig, amíg csak váratlan helyzetekben vagy a dedikált időben használjuk azt. Ez viszont tudatosság kérdése.

Aztán ha vége a szabadságnak, azt is jelezd az ügyfeleknek. Tájékoztass arról, hogy hol tart a szabadság alatt adott feladat elvégzése, mikor állsz neki. Tudatni kell a partnerekkel, hogy mindent kézben tartasz.

Szóval csak őszintén. Hidd el, ha következetesen kommunikálsz, nem lesz abból gond, ha egy-két napra szabadságra mész. Sőt, a közvetlenség bizalmat épít. Talán még erősebbé teheted így az üzleti kapcsolatokat. Tervezz és kommunikálj! Ez a kulcs.

 

- munkaügy

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!