Így lehet 6 órás egy 8 órás munkanapból

A Parkinson-törvényről hallottál már? Ha nem, jobb, ha számolsz ezzel a vállalkozásod munkafolyamatainak a tervezésekor.

A Parkinson-törvény ugyanis azt mondja ki, hogy egy feladattal annyit foglalkozunk, amennyi időt kapunk rá. Nem annyit, amennyi valójában szükséges annak elvégzésére. Könnyen lehet, hogy a Te kollégáid is inkább elnyújtják a munkát 8 órában. Pedig lehet, 6 óra alatt is könnyedén elvégzik a feladatukat. De miért is tennék, hiszen így sokkal kényelmesebb. Gondolják. És igazuk is van. Ezt a problémát a modern szemléletet követő cégeknél úgy hidalják át, hogy egyszerűen csökkentik a munkaidőt. Nem úgy, hogy keresnek még egy feladatot, ami két órában elvégezhető. Sokkal boldogabb ugyanis az a munkavállaló, aki több időt tud szánni a családjára, a sportra és a kikapcsolódásra.

Ha plusz két óra szabad marad a napból, a munkára szánt hat óra biztosan intenzív és produktív lesz.

A skandináv országok ezt előszeretettel alkalmazzák, és azt figyelték meg, hogy azok, akik hat órát dolgoznak, kevesebbet betegek. Vagyis egyáltalán nincs anyagi vesztesége a vállalatnak azzal, hogy csökkentik a munkaidőt. Sőt, a Göteborgban működő Toyota gyárban, ahol szintén bevezették a csökkentett munkaidőt, komoly nyereségről számoltak be. Persze az eredmények eléréséhez a munkavállalói oldalnak is tudnia kell alkalmazkodni. De a vezetőknek is következetesen kell eljárniuk.

Parkinson-torvény

Számos, ilyen módszert használó cégnél például nem lehet munkaidőben közösségi médiát használni. Viszont az átlagnál nagyobb hangsúlyt fektetnek az inspiráló munkakörnyezetre. Plusz engedélyezik a hosszabb szüneteket, hogy az intenzív munka során legyen ideje az agynak is feltöltődni. No meg arra is figyelnek, hogy jól szervezett legyen a munka. És itt térünk vissza a Parkinson-törvényhez.

Vagyis: ha a feladat megfelelően leegyszerűsített és kellő időtartamot rendelünk ahhoz, több időt nyerünk vissza. Az egész elvnek egyébként az a lényege, hogy az idővel kell versenyre kelni. Ami azért is eredményez sikert, mert versenyhelyzetben általában jobban teljesítünk.

Szóval ügyelj arra, hogy jól szervezett legyen a munkád! Használj ehhez valamilyen projektmenedzsment programot! Az egyes feladatok elvégzéséhez szükséges idő mérésére pedig használd mondjuk a Toggle-t! Így egy nyolc órás munkát akár hat óra alatt is elvégezhetsz.

- munkaügy, produktivitás, Szakemberképzés, üzleti célok, Vállalkozásfejlesztés

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!