Így lesz siker az új évi üzleti tevekből

Neked is ezer terved van az új évre? Az ünnepek alatt bizonyára te is számos célt tűztél ki magad elé. Ez szuper dolog. De vajon azon is elgondolkodtál, hogy miként fogod mindezeket elérni? Sokak tervei buknak el ott, hogy míg a cél világos számukra, az oda vezető út már kevésbé. Pedig stratégia nélkül még a legegyszerűbb cél is halálra van ítélve. Mit tegyünk azért, hogy a tervekből valóság legyen?

Mindenekelőtt azonosítani kell a pontos célokat. Egy körülbelüli “kép” sajnos nem lesz elég. Tudnod kell, hogy pontosan miért küzdesz. Illetve figyelned kell arra, hogy a cél reális, észszerű és számodra megvalósítható legyen.

tervek

A következő lépés, hogy stratégiát alkoss. Illetve kitaláld, hogy milyen részcélok elérése szükséges a terv megvalósításához. Sok múlik ugyanis azon, hogy kisebb lépésekkel haladsz-e előre vagy a nagy ugrásokat választod. Ha az előbbi úton haladsz, még az egyes pontokon elszenvedett kudarc sem tűnik majd nagy veszteségnek. Illetve lesz arra is lehetőséged, hogy a hibák után bizonyos mérföldkőnél akár más irányba menj tovább. Nagyon sokat számít az is, hogy leírtad-e a célokat. Kutatások bizonyítják ugyanis, hogy a leírt dolgok sokkal nagyobb hatással vannak a teljesítményünkre. Ha lejegyeztük azt, mit szeretnénk elérni, sokkal jobban fogunk azért küzdeni. De a jegyzetelésnek nem csak ebben az esetben van nagy haszna. Hanem akkor is, ha az egyes részcélok eléréséhez vezető útról is írunk feljegyzéseket. Így tudjuk ugyanis értékelni ezt, hogy melyik ponton jöttek elő olyan nehézségek, amiknek az orvoslásával gördülékenyebbé tehető az előrehaladásunk.

Plusz: nagyon fontos, hogy a kisebb célok elérésekor jutalmazzuk magunkat, aminek a lelki hatásai igencsak jelentősek. Így sokkal több erőnk lesz a folytatáshoz.

Lényeges az is, hogy elszámoltathatóak legyünk. Akár mások, akár magunk által. Ez a legkönnyebben úgy érhető el, ha a részcélokat időpontokhoz kötjük.

Illetve mindig emlékeztessük magunkat a végcélra. Ezt motivációs üzenetként akár az irodában is kitehetjük.

És nagyon sokat segíthet a siker elérésében egy motivációs partner is. Aki lehet akár egy Facebook csoport tagja is, de egy “könyörtelen” barát is, aki nem szégyell rákérdezni a projektünk eredményeire.

Ja, és ha segítségre van szükséged, az nem szégyen. Nyugodtan kérj tanácsot egy objektív szemlélőtől. Akár a tervek kitűzésekor, akár a megvalósítás során.

 

- munkaügy

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!