Így vigyázz a saját adataid biztonságára – Ezt tudja rólad a Facebook és a Google

A Facebook legújabb adatkezelési problémája után, valamint a GDPR bevezetését követően sokkal nagyobb figyelem irányul az online biztonságra, mint az elmúlt időszakban. Ez pedig remek alkalom arra, hogy mi is elgondolkodjunk kicsit azon, hogy mennyire kezeljük tudatosan a netes tevékenységünket.

Ma már az élet minden területén össze vagyunk kötve a világhálóval, és rá vagyunk utalva az internetre, legyen az magánélet vagy munka. Ebből adódik, hogy online rengeteg adatunk érhető el, amik titkosítatlanul valahol ott “ülnek” egy szerveren. Ez ijesztően hangzik – és az is. Ettől függetlenül ez a fajta adatvesztés még mindig kevesebb kockázatot hordoz magában, mint a saját butaságunk.

Sokan ugyanis alapvető biztonsági intézkedéseket sem tartanak be, amire hosszútávon nagy eséllyel rá is fáznak.

Nézzük, mi az, amit Te is könnyen megtehetsz, hogy biztonságosabb legyen az online jelenlét.

 

Az antivírus és a tűzfal program nem véletlenül kell: egy naprakész személyes anitivírussal megtudod kímélni magadat attól, hogy valamilyen oknál fogva egy kártevő letitkosítsa az összes fájlodat, aztán pénzt kérjen a feloldásért. Elkerülheted a bot támadásokat, a spam-eket, vagy hogy bármilyen más módon használhassák a Te gépedet.

Sokan feledkeznek meg a megfelelő “vírusvédelemről”, ami komoly hiba, ugyanis a biztonságban az első vonal mindig egy megbízható software.

Használj mindenhol egyedi jelszót! Egyedi jelszót kell beállítanod minden létező fiókodhoz. Hogy mi ennek az előnye? Ha netalán valahogy megszerzik az egyik jelszavadat az email címeddel együtt, akkor nem tudnak majd bemenni az összes többi fiókodba. A jelszavad legyen erős, a kezeléshez a legegyszerűbb, ha egy külső eszközt, egy “jelszó kezelőt” használsz. Ezekben az eszközökben könnyedén tárolhatod az egyedi jelszavaidat úgy, hogy nem kell tudnod, melyik micsoda. Ezek az eszközök nagyon komolyan titkosítják azt a fájlt, amibe lementik neked ezeket az infókat, amiket aztán egy mester jelszóval tudsz kinyitni.

vasigazdasag-biztonsag

Legyen kétlépcsős az authentikáció! A kritikusabb területeken – mint az e-mail – megfontolandó egy kétlépcsős hitelesítés. Ilyenkor nem csak jelszót kell megadnod, hanem mondjuk egy ellenőrző kódot a telefonodon is. Ilyet valószínűleg már most is használsz, a legtöbb banki felület igényli ezt.

Használj mindig kódot a telefonon! A telefonodat mindig zárd le, vagy biometrikusan, vagy pin/jelszóval. Sok időt nem vesz el, hogy felnyisd, de ha egyszer elhagyod, nem kell aggódnod, hogy valaki hozzáfér.

Fizess a telóddal! A bankkártyás fizetés ma már eléggé elavult. Egy kártyát nagyon könnyű lemásolni úgy, hogy az a zsebedben van. Helyette használhatsz okostelefonos megoldást, mint a Simple az OTP-től, amihez hozzá tudod kötni a kártyádat, és a fizetés NFC-vel megfelelően működik. Ebben az esetben persze előfordulhat, hogy nem tudsz fizetni minden terminálnál, de mindenképpen szoktatni kell magunkat a gondolathoz, hogy ez lesz a biztonságos jövő.

Töröld a cache-t a böngésződből! Néha, vagy rendszeresen automatizálva töröld a böngésződben tárolt adatokat. Ez egy komoly aranybánya lehet a hozzáértőknek. Az adatok törlésével sok bosszúságtól kímélheted meg magadat.

Ne kattints mindenre! Rengeteg Facebook vírus terjed, amik helyetted üzengetnek az ismerőseidnek. Figyelj arra, hogy mire kattintasz, és minek adsz engedélyt arra, hogy hozzáférjen az összes, Facebookon tárolt személyes adatodhoz, illetve, hogy a Te helyedben cselekedhessen.

Védd a közösségi magánszférádat! Állítsd be megfelelően az adatvédelmedet, hogy ki mit láthat. Nem szerencsés, ha bárki ismeretlen láthatja, hogy a következő hétvégén az egész család nyaral. Már abból lehet problémád, ha kiteszel a közelgő programról egy plakátot vagy visszajelzel az esemény felhívásra. Bizonyos információk az ismerősökön kívül senki másra nem tartoznak, és akadnak olyanok is, amiket csak a családnak kell tudnia.

Ezek a legalapvetőbb tudnivalók. Te ügyelsz ezekre?

És még egy dolog:

Ha nem hinnéd, hogy mennyi adatot tudnak rólad a neten, kérd ki a Facebooktól, vagy jelezz a Google-nek, hogy kíváncsi vagy arra, mit “gyűjtöttek” rólad. Mi megtettük, két GB adatot kaptunk vissza csak a Google-től. De az is meglepő, hogy a Facebook minden chat-beszélgetést rögzített…

Vigyázz a saját és a céges adatokra is!

- Vállalkozásfejlesztés

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!