Jobb előbb túl lenni a feszültséget okozó napi munkafeladatokon

Mi okozza a legnagyobb stresszt a munkahelyen? Valószínűleg az, amikor azt látjuk, hogy az időnk repül, a feladatok pedig nem fogynak. A teendők mennyiségének növekedése általában egyenes arányban van a stressz növekedésével is. Bizonyára ez neked sem újdonság. A többség azonban ezt ritkán gondolja át tudatosan. Pedig a napi teendők okozta feszültségnek nem feltétlenül kell a munka velejárójának lenni.

Érdemes a nap tervezésekor például a 80/20-as szabályt (Pareto-elv) alkalmazni. Vagyis ennek az elvnek a vonatkozásában megvizsgálni a teendőket. Az elv szerint ugyanis a tornyosuló feladatok kiváltotta stresszes érzés 80 százalékáért a feladatok 20 százaléka a felelős. Vagyis ahhoz, hogy kicsit csökkentsünk a napi feszültségen, célszerű azokat a teendőket előre ütemezni, amik frusztrálnak minket. Egy bökkenő van csak ezzel. Az, hogy a stresszt kiváltó teendőket szeretjük halogatni. Ami pszichológia oldaláról nézve érthető, hiszen ki szeret olyan feladatot végezni, amihez semmi kedve, és ami még feszültté is teszi. Csakhogy minél többet halogatunk valamit, annál nagyobb lesz az ahhoz kapcsolódó stressz. Minél jobban próbáljuk elkerülni a pánik érzést keltő helyzetet, annál jobban kezd az elkerüléssel kapcsolatos teendő is feszültséget kiváltani. Szóval akaratunkon kívül csak tovább rontunk a helyzeten.

Mit tegyünk ez ellen?

A napi stressz elleni küzdelemben akkor lehetsz igazán sikeres, ha felhagysz a halogatással. A frusztrációt okozó teendőkön pedig a lehető leghamarabb túlesel.

Mindehhez persze nem árt némi felkészülés. A legjobb az, ha már az előző napon összeállítod a másnapi teendők listáját és priorizálod azokat. Ügyelj arra, hogy az a kritikus 20 százalék előre kerüljön a listán! Amiknek a 80 százalékát egyébként – maradva a Pareto-elvnél – valószínűleg az időd 20 százalékában el tudsz végezni. Vagyis, ha a napod első másfél órájában végzed el a kritikus feladatokat, a maradék 6 és fél órában feszültség mentesen tudod tenni a dolgodat.

Ha pedig hirtelen esik be egy frusztráló teendő, az azonnali aggodalom helyett tervezd át a napodat, állíts fel új prioritási rendet. Hidd el, lesz, amit át lehet tolni a következő napra.

Próbáld ki! Így sokkal eredményesebb lehetsz a munkában.

 

- üzleti célok

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!