Jobban tesszük, ha a döntéseinket reggel hozzuk meg

A reggeli döntések általában jobbak, mint azok, amiket estefelé hozunk meg. És ez nem csak egy szubjektív megfigyelés. Egy 2011-ben végzett social média kutatás is alátámasztja mindezt.

Két Cornell kutató 500 millió tweetet gyűjtött össze két év alatt. A céljuk az volt, hogy feltérképezzék, mennyit változtak az emberek érzései egyetlen éjszaka alatt. A tweetekben szereplő szóösszetételeket elemezték, így próbáltak meg következtetni arra, hogy milyen lelkiállapotban írták azokat a tweetelők. Az elemző szociológusok úgy találták, hogy az emberek pozitív érzelmei erőteljesen emelkedtek, ahogy előrehaladt a reggel, majd délután jelentősen visszaestek. És ez nemzetiségtől, évszaktól, időzónától függetlenül, mindenhol így van. Sőt, még a napi rituálék sem befolyásolják ezt. A hangulat ennyire szigorú mintát követ. Ami összefüggésben van a döntéseink minőségével. Ezért a hozzáértők úgy vélik, jobb, ha a fontos dolgokról inkább reggel döntünk. A délutáni döntésekkel általában rosszul járunk. Persze a reggel alatt sem az ébredés utáni közvetlen időpontokat kell érteni. Hanem azt, amikor már tisztán látjuk az összefüggéseket.

Az egész elv mögött egyébként egy biológiai magyarázat is áll. Ugyanis miután felébredünk, a testhőmérsékletünk viszonylag alacsony, majd elkezd emelkedni. Ez az emelkedő hőmérséklet fokozatosan növeli az energiaszintünket és az éberségünket, ami erősíti a végrehajtó folyamatokat, javítja a koncentrálási képességünket. Ez persze nem tart ki egész nap. Az energiaszint dél után mérséklődni kezd, és csak kora estére áll vissza valamelyest.

döntés-reggel

Ezt egyébként egy dán vizsgálat is alátámasztja. Azok a gyerekek, akik délután írnak tesztet, lényegesen gyengébben teljesítenek, mint azok, akik reggel adnak számot a tudásukról. Persze a pontos eredményt más külső tényezők is befolyásolták. De a legnagyobb hatással az időzítés volt a gyermekek teljesítményére.

Ugyanez érvényes a mindennapokra és a munkára is. Vannak ugyan külső tényezők, amik befolyásolják a döntést, de általánosságban elmondható, hogy reggel jobban ítéljük meg a kockázatot és a várható eredményeket is. Ébredés után sokkal tisztábban látjuk a dolgok közötti összefüggést.

Szóval, ha döntened kell, lehetőleg halaszd reggelre.

 

- üzleti célok, Vállalkozásfejlesztés

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!