KATA – Mi változik 2020-ban?

Bizonyára számos, kisebb méretű Vas megyei céget, egyéni vállalkozást foglalkoztat, hogy mi változik 2020-ban a KATÁ-s vállalkozásokat érintően. Lesz-e összeghatár emelés, számíthat-e extra 40 százalékos adóra az, akinek a bevétele nagy része egyazon ügyféltől származik, illetve szigorítanak-e a szerződéses együttműködésen a bújtatott foglalkoztatás kiszorítása érdekében.

Minden KATÁ-st megnyugtatunk: a fent felsorolt, novemberben napvilágot látott tervekből semmi sem lesz az idén. Legalábbis a legutóbbi törvénymódosítás során ezek közül egyik se került be a KATA törvénybe.

Ez persze nem azt jelenti, hogy nem lesz változás

Az adózás tekintetében 2020. július 1-jétől lesz újítás. Röviden: a KATA adózás alá tartozó cégeknek, egyéni vállalkozásoknak célszerű lesz áttérniük az online számlázásra. Az adóhivatal ugyanis már nem csak az áfás KATÁ-sok 100 ezer forintot meghaladó áfa-értékű számláit szeretné látni, hanem minden KATÁ-s cég belföldi adóalanynak kiállított számláját is. És a folyamat ezzel nem ér véget. A NAV 2021. január 1-jétől a magánszemélyeknek kiállított számlákat is látni szeretné.

munkahelyi_feladatok_automatizálása

A kötelezettség természetesen az alanyi adómentes KATÁ-s cégekre, egyéni vállalkozásokra is érvényes lesz. Az áfá-s KATÁ-s cégek esetében az új törvény felülírja az eddigi 100 ezer forintos áfa-értékre vonatkozó törvényi hivatkozást, vagyis ezentúl nekik is minden belföldi adóalanynak kiállított számlát be kell küldeniük. 2021. január 1-jétől pedig ugyanúgy a magánszemélyeknek kiállított számlákat is. 

Mit jelent, hogy beküldeni?

Gyakorlatilag azt, hogy olyan számlázó programot kell használnunk, amit a NAV jóváhagyott, azaz igény esetén hozzáfér az általunk kiállított számlákhoz. Ezentúl már nem lesz kifizetődő papír alapú számlát használni. Persze ezt is lehet, de akkor minden egyes érintett számlát egyesével – 5 napon belül – be kell küldeni a NAV rendszerén keresztül. Ami rengeteg időt visz el. Online számlázó esetében ezzel nem kell bajlódni. Csak kiállítjuk a számlát és más dolgunk elvileg nincs.

Mennyibe kerül mindez?

Az online számlázó programok közül több is ingyenes a KATÁ-soknak. Most még… Érdemes tehát igyekezni a regisztrálással. De ha lecsúsznánk ezekről és mindenképpen ingyenes verziót használnánk, a NAV saját számlázóját is igénybe vehetjük. Kis cégeknek ez is kitűnő alternatíva.

Ha nem teszünk eleget az előírásoknak…

Mint általában, ilyenkor bírság jár. Az adatszolgáltatás elmulasztása vagy hibás beküldése miatt az egyéni vállalkozók akár 200 ezer forintos büntetést is kaphatnak, de más személy esetében akár 500 ezer forint mulasztási bírság is kiszabható.

 

- adózás

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!