Két vasi diák országos első lett, hárman bejutottak az EuroSkills magyar válogatottjába a Szakma Sztár Fesztiválon

Ötszáz fiatal részvételét szervezte meg a három napos rendezvényen a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara – Kilenc dobogós helyezéssel tértek haza a Vas megyei diákok a hét első három napján, Budapesten megrendezett Szakma Sztár Fesztiválról, ahol megtartották a Szakma Kiváló Tanulója Verseny és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny idei országos döntőit. A vasiak közül első helyen végzett festő, mázoló, tapétázó szakmában Hoós Áron, a Szombathelyi Műszaki SZC Hefele Menyhért Építő- és Faipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája végzős diákja, valamint a gazdasági informatikusok versenyében Joós Tibor, a Szombathelyi Szolgáltatási SZC Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Szakgimnáziuma tanulója.

További jó hír, hogy az V. SkillsHungary nemzeti döntőjén nyújtott teljesítményük alapján Vas megyéből három fiatal képviselheti hazánkat az EuroSkills Budapest 2018 versenyen: Pap Levente kertépítő és Takács Dániel virágkötő, mindketten Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium tanulói, továbbá Hasza Attila autószerelő, a Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum Savaria Szakgimnáziuma és Kollégiuma diákja. (Takács Dániel a WorldSkills Abu Dhabiban megrendezett 2017-es világversenyen is képviselte Magyarországot, ahol kiválósági érmet nyert.)

a győztes csapat_festő

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara tizenegyedik alkalommal rendezte meg a Szakma Sztár Fesztivált. A Hungexpo Budapesti Vásárközpontban 43 szakmában közel 300 tanuló versengett április 23-a és 25-e között. A különféle szakmákat népszerűsítő eseményen csaknem tízezer diák vett részt, köztük mintegy ötszáz Vas megyei fiatal, akik a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében utaztak a nagy érdeklődéssel kísért rendezvényre. A résztvevők hetven százaléka pályaválasztás előtt álló általános iskolás fiatal volt. 

A szerdai eredményhirdetés után nem sokkal értük el telefonon az első helyen végzett festő tanulót, Hoós Áront, aki a következőket mondta:

  • Hihetetlen, hogy megnyertem a versenyt, még fel sem fogtam igazán, hogy ez megtörténhetett. Nehéz volt, nagyon figyelni kellett a verseny minden pillanatában, hiszen nagyon erős ellenfelekkel találkoztam. Ami nem is csoda, hiszen nem akárkik kerülhetnek be az országos döntőbe. Nagyszerű élményben volt részem. Most pihenni szeretnék, hiszen elég fárasztó volt a felkészülés és a verseny is, aztán majd gondolkodom a folytatáson. Leginkább az érettségire, aztán a technikusi vizsgára szeretnék koncentrálni, de nem zárom ki, hogy újra versenyezzek. Bár erre azért még aludni kell, mert most még nagyon erősen bennem van a mostani országos döntő minden izgalma.

A győztes végzős diák gyakorlati oktatója, Dreiszker Levente, a Dreiszker és Társai Építőipari és Kereskedelmi Kft. ügyvezetője is lelkesen nyilatkozott az elsőségről:

  • Nagyon örülök Áron sikerének, annak pedig különösen is, hogy a megszerezhető százból kilencven pontot gyűjtött a szakmai feladatok megoldásával, míg a második helyezettnek ennél jóval kevesebbel be kellett érnie. Eredetileg azt a célt tűztük ki, hogy az első háromban végezzen, aztán az első versenynap után elérhető közelségbe került a második hely, végül őt hirdették ki győztesként. Sokat tettünk ezért a győzelemért, sokat invesztáltunk bele, sok munka van mögötte, de megérte. Ha tágabban nézem a dolgot, reménykedem abban is, hogy ez a siker talán egyre több vasi, szombathelyi fiatalnak hozza meg a kedvét ahhoz, hogy egy jó szakmát válasszon, szakmát tanuljon. Áron természetesen kap tőlem állásajánlatot, ez nem is lehet kérdés, de arra is szívesen buzdítom, hogy induljon el egy még rangosabb versenyen. Megteheti, hiszen ma ő a legjobb az országban.

A Vas megyei dobogósok:

Szakma Kiváló Tanulója Verseny

Festő, mázoló, tapétázó, 1. helyezett: Hoós Áron, Szombathelyi Műszaki SZC Hefele Menyhért Építő- és Faipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája.

Szerszámkészítő, 3. helyezett: Dobosi Bence, Szombathelyi Műszaki SZC Nádasdy Tamás Közgazdasági, Informatikai, Műszaki  Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma.

Dísznövénykertész, 3. helyezett: Hegymegi Ferenc, Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium.

Országos Szakmai Tanulmányi Verseny

Gazdasági informatikus, 1. helyezett: Joós Tibor, Szombathelyi Szolgáltatási SZC Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Szakgimnáziuma, 3. helyezett: Kreutzog András, Szombathelyi Szolgáltatási SZC Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Szakgimnáziuma.

Automatikai technikus, 2. helyezett: Horváth Dániel, Szombathelyi Műszaki SZC Puskás Tivadar Fém- és Villamosipari Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma.

CAD-CAM informatikus, 3. helyezett: Magyarics Norbert, Szombathelyi Műszaki SZC Gépipari és Informatikai  Szakgimnáziuma.

Élelmiszeripari technikus, 2. helyezett: Nagy Vivien, Szombathelyi Élelmiszeripari és Földmérési Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, 3. helyezett: Varga Eszter, Szombathelyi Élelmiszeripari és Földmérési Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium.

- VasiGazdaság

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!