Légy a saját magad főnöke – alapíts egyéni vállalkozást!

Egy friss Opten-felmérés szerint ma Magyarországon rengeteg egyéni vállalkozás működik, számszerűsítve körülbelül mintegy 450 ezer. Ennélfogva sokaknak jön jól, ha az alábbiakban sorra veszünk néhány tippet: mit, hogyan és mikor érdemes, ha – lecserélve a főnökünket – mostantól mi írjuk a házirendet, azaz egyéni vállalkozókká leszünk.

A felmérésből az is kiderül, hogy ezen vállalkozások száma 2012-höz képest 2018-ra megduplázódott, tehát évről évre exponenciálisan növekvő ívet mutat.

Az okok firtatásától függetlenül mindez azt mutatja, hogy egy igen népszerű vállalkozási formáról beszélünk, ami nem csak nálunk, de az Egyesült Államokban is igen közkedvelt vállalkozási forma, ott már 20 millióan dolgoznak így.

Mielőtt azonban bárki belevágna, nem árt, ha felkészülünk a kihívásaira, illetve utána járunk néhány lényeges dolognak.

Ebben segítünk most neked. Megmutatjuk, hogyan is kell egy egyszemélyes vállalkozást sikeresen futtatni.

Hogy valakiben megérjen a gondolat a váltásra, az számos esetben a vállalati légkör megunásából ered. Az emberek ki akarják próbálni magukat, többet akarnak keresni, keresik a szabadságot, vágynak arra, hogy a maguk urai lehessenek. Ezzel eddig semmi probléma sincsen.

Azonban a saját magad főnökének lenni nem csak pozitív dolgokból áll. Addig rendben van, hogy nagyobb lesz az egyén szabadsága, csakhogy ezt nem mindenki tudja megfelelően kezelni. Magadnak dolgozni nagy elkötelezettséget és fegyelmet is jelent egyben.

Létrehozni a saját vállalkozásunkat nem megy egyik pillanatról a másikra. Fontos, hogy legyen egy megfelelő terv, amihez ragaszkodunk.

Nem árt a kapcsolati háló sem és biztonsági okokból megfelelő nagyságú anyagi tartalék a bankszámlánkon.

photo-1530858176730-cb20dac36fe1

Ne szabad elfeledni azt se, hogy olyasvalamit próbálsz ki, amit előtte még nem csináltál. Így hát a siker, a profit se mindig egyből garantált. Kitartónak és türelmesnek kell lenni, máskülönben a kezdeti nehézségek hamar visszavethetik a lendületünket. Tisztában kell lenni azzal, hogy egy sikeres, nagy profitot termelő cég felépítéséhez inkább évek, mintsem hónapok szükségesek. Így azért ugye már érthető, miért hangsúlyoztam annyira a türelem fontosságát.

Ha a vállalkozásodban ügyfelekkel dolgozol, akkor az egyik kritikus pont az ügyféllista lehet. Az a legjobb, ha már vannak megrendelőid, mielőtt szólókarrierbe kezdesz.

Az idő az egyik legfontosabb erőforrás, nem szabad elpazarolnod.

A legnagyobb szükséged viszont a bevételre lesz, ezért ez az elsődleges szempont.

Ezt megtámogatva két kulcsfontosságú területre kell erőteljesen fókuszálnod: az egyik a marketing, a másik pedig az értékesítés. Fel kell térképezni, illetve meg kell határozni, hogy kik tartozzanak a célcsoportodba, majd meg kell találni őket egy jól irányzott marketinggel.

S habár egyedül vagy, ez nem jelent egyet azzal, hogy bizonyos feladatokat ne delegálhatnál.

Tartsd szem előtt tehát, hogy egy egyfős csapat leszel, így te kezelsz minden céges ügyet. Ehhez viszont szükséged lesz a megfelelő tapasztalatra, tudásra és felkészültségre. Egy személyben kell értened olyan dolgokhoz, mint a hirdetések megszervezése, a projektek kezelése, illetve te magad végzed a tényleges munka minden fázisát is.

Az elején amúgy még jó is, ha minden a te kezeden fut keresztül, hiszen nem árt, ha egészében átlátod a rendszert. A későbbiekben azonban ideális, ha gond nélkül le tudod osztani a feladatokat. Keress olyan megbízható partnereket vagy asszisztenseket, akik be tudnak neked segíteni, illetve akikre akár távollétedben is bátran rájuk tudod bízni a cég fontos ügyeit.

Összességében elmondható tehát, hogy egyéni vállalkozást létrehozni nagyjából mindenki képes, azonban azt felfuttatni, azaz profitábilis cégként működtetni már csak a legkitartóbbaknak sikerül. Légy köztük te is!  

 

- üzleti célok, vállalkozás indítás

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!