Legyen újra vidám a munka

Azt már a bölcs filozófus, Konfuciusz is megmondta, hogy ha olyan munkát választasz, amit szeretsz csinálni, akkor bizony soha többet nem kell dolgoznod az életben. Míg az ember képes elveszni a hobbijában, addig a munka sok esetben egy végtelen szenvedés. Egy kis szemléletváltással azonban sokat tehetünk azért, hogy némiképp változtassunk ezen a helyzeten.

Akár még a munkában is elérhetjük a flow állapotot. Azt, amikor úgy dolgozunk, hogy észre se vesszük, mennyi mindent csinálunk.

De mit kell ehhez tenni?

Tudd meg a miérteket! Ha például dohányzol, akkor jó módszer lehet, ha megkérdezed magadtól, hogy miért teszed. Így van ez az élet minden területén. Nem élvezed a munkádat? Tedd fel a kérdést, hogy miért.

Hívd segítségül a gemifikációt, azaz játékosíts. A videojátékok vagy a sport az emberek nagy részét megfogja. Ha valamit fel akarsz dobni, akkor vond be ezeket. Például ha nem szereted a teendő listákat, akkor a Habitica egy jó program lehet, ami játékosan segít elérni a kitűzött célokat.

reggel-kávé-vállalkozó

Teszteld a különböző munkastílusokat! Variáld meg az eddigit, napi szinten próbálj ki egy-egy új munkastílust! Például az első nap dolgozz korán egy projekten, a második nap dolgozz sokáig, a harmadik nap próbáld ki a Pomodoro technikát – ez egy rendkívül hatékony időmenedzsment módszer (részletek itt). A negyedik nap pedig csináld meg a fontos teendőket már reggel, a többit pedig a nap különböző időpontjaiban elosztva. Így megtudhatod, melyik áll hozzád közel, melyikben vagy a leghatékonyabb. Lehet, hogy csak ennyi kell a flow-hoz.

Végezetül pedig az öntörődés se legyen kérdés. Figyelned kell a saját mentális, fizikai épségedre. Az erre szánt időből sose engedj! Szóval, ha sok a munka, irány kikapcsolódni!

A napod legnagyobb részét a munkahelyeden töltöd, így nagyon nem mindegy, hogy az milyen minőségben telik el. Úgyhogy légy azon, hogy a nap végén elégedetten indulhass haza. Ne vedd félvállról a dolgot, tegyél azért, hogy jól érezd magad munka közben is!

 

- produktivitás

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!