Mennyit keresnek a Vas megyeiek átlagosan egy hónapban?

A 2018-as első félévi adatok szerint a családi kedvezmény nélkül számított havi nettó átlagkereset 196 ezer forint volt. Legalábbis a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közlése szerint. Ami egyébként 10,1 százalékkal több, mint amit egy évvel korábban ugyanebben az időszakban mértek. Ami ugyan jól hangzik, de még így is 9,2 százalékkal alacsonyabbak a Vas megyei keresetek, mint az országos átlag.

KSH-fizetések-Vas megye

Ágazati szinten nézve csak pár szegmenst találni, ahol átlag feletti a fizetés. Ezek közül is az információ és kommunikáció ágazat emelkedik ki. Itt nettó 261 ezer forint volt az átlagos nettó bér. Ezt követi az ipar nettó 217 ezer forinttal, majd a közigazgatás nettó 209 ezer forinttal. A legalacsonyabb kerestek Vas megyében a vendéglátás területén tapasztalhatók. Ott nettó 126 ezer forint az átlagos fizetés. A KSH közölte még azt is, hogy a mért időszakban a fizikai foglalkoztatásúak keresete egy százalékkal jobban növekedett, mint a szellemieké. Az előbbieknél 10,5 százalék, az utóbbiaknál 9,4 százalék volt az emelkedés. Ez forintra fordítva azt jelenti, hogy a fizikai munkát végzők átlagosan nettó 170 ezer forintot vihetnek haza, míg a szellemi munkakörben tevékenykedők 250 ezret. A szellemi foglalkoztatásúak közül Vas megyében egyébként az iparban dolgozók keresnek a legjobban. Náluk az átlagos nettó kereset 343 ezer forint. Ehhez képest a fizikai foglalkoztatásúaknál a közigazgatás fizet a legjobban. Ebben az ágazatban nettó 188 ezer forint az átlagos fizetés.

 

- Pénzügy

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!