Mi az a felhő, mire használhatja egy vállalkozó?

Megnéztük, mit mond a Google, a Microsoft és az Aplle. Az biztos, hogy a kulcs a mobilitás és az is, hogy a vállalkozásoknak erre szükségük van.

A felhő alapú szolgáltatás lényege, hogy az adott dokumentumaiddal bárhol és bármikor dolgozhatsz. Gyakorlatilag a munkavégzés szabadságát adja. A hordozható eszközök terjedésével lehetőségünk kínálkozik arra, hogy amit az irodában elkezdtünk, azt mondjuk utazás közben vagy otthon fejezzük be. Nincs az, hogy valami bent maradt az irodában… Minden a felhőben van és elérhető.

A Google felhő szolgáltatása, a Drive például bármilyen fájl tárolására lehetőséget kínál. Ingyenesen 15 GB áll rendelkezésre. Fotó, dizájn, rajz, videó, szöveg és sok más tartalomtípus tárolható így. Ami pedig külön jó, hogy a Google apps for work csomagban szereplő alkalmazások segítségével ezek nagy részét online szerkeszthetjük. Bármit változtatunk, azt menti a rendszer. Tudunk nyomtatni belőle és meg is tudjuk osztani másokkal. De erről már írtunk korábban. Nézd meg itt a kapcsolódó bejegyzést.

Mit kínál a Microsoft?

Hasonlót. Például lehetőséget arra, hogy okosezközeinkről bárhonnan dolgozzunk. Az új tipusú foglalkoztatási formák bevezetése is lehetséges így. Az alkalmazottak ugyanis az otthoni munkaállomásaikról könnyedén elérhetik a céges alkalmazásokat és adatokat. Segítségével hatékonyabban működhet a coworking. De kiszélesíti a rész- és távmunka lehetőségeket is.

Nemrég készült egy Microsoft kutatás. Ebből kiderül, hogy a vállalatvezetők félnek a felhő alapú szolgáltatások bevezetésétől. Egyebek mellett az adatbiztonságtól, az adatvesztéstől, attól, hogy illetéktelenek kezébe kerülnek az adatok, de a költségektől és a szerződéskötés bonyolultságától is tartanak. Félni azonban nem érdemes, inkább tájékozódni kell.

A kulcs egyébként a Microsoftnál is a mobilitásban van. Szerintük: “Ha van okostelefon, akkor van okoscég is.” És ez valószínűleg így is van. Már ha kihasználjuk a minket körülvevő lehetőségeket. Tartsunk például a felhő segítségével távoli megbeszéléseket, bonyolítsuk itt a levelezést és kezeljük a cloudban a dokumentumokat.

cloud szolgáltatások

Dolgozz bárhonnan és bármikor!

A Microsoftnál így fogalmaznak: “A felhő és az okos mobileszközök révén alapvetően változik meg a munkaidő és a munkahely fogalma is: munka ma már akkor és ott van, amikor és ahol egy vállalat menedzsmentje akarja.”  Olvasnál erről még többet? Itt megteheted.

Cloud szolgáltatása természetesen az Apple-nek is létezik. Ez az iCloud. Itt ingyenesen 5 GB tárhely érhető el. A lényege pedig ugyanaz, mint a többi felhőszolgáltatásnak: eszközfüggetlenné teszi az alapvető dokumentumainkkal kapcsolatos tevékenységet, átjárást kínál az asztali és a mobil számítógép élménye között, képes a munkaanyagainkat minden gépen elérhetővé tenni és szinkronban tartani – fogalmaznak.

Ez azonban inkább személyes felhasználásra való, tökéletes az üzletembereknek és az egyéni vállalkozóknak. Vagy legfeljebb kis cégeknek. Az iCloud Drive-ban tárolhatsz prezentációkat, táblázatokat, PDF-fájlokat, képeket és bármilyen más dokumentumot, majd ezeket iPhone-ról, iPadről, Mac gépekről és PC-ről is elérheted. Ha felhőben tárolnál, csak húzd a fájlokat az iCloud Drive-ba, és máris bárhonnan elérheted azokat.

Látszik, az Apple is mobilitáspárti, ugyanis ezt írják: Az iCloud Drive-on keresztül bármelyik készülékedről hozzáférsz az összes dokumentumod legfrissebb változatához. Például belekezdhetsz egy prezentáció elkészítésébe otthon, a Maceden, és akár az előadás helyszínén is befejezheted a szerkesztést az iPaden. A munka közben elvégzett változtatások automatikusan megjelennek mindegyik eszközödön.

 

Szerintünk ezek jó dolgok és hozzátartoznak a jövő vállalkozásaihoz. Sőt, inkább ez már a jelen. Úgyhogy ha még nem használod, ideje elkezdeni.

- Online, Vállalkozásfejlesztés

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!