Mi az, amire a sikerhez vezető úton mindenképpen figyelned kell?

A siker ugyan mindenkinek mást jelent, de a cél elérésében vannak közös pontok. Akkor is nagyjából ugyanarra kell figyelnünk, ha a sportban lennénk eredményesek, és az üzleti sikerhez vezető út során is hasonló hibákat kell elkerülni.

Mindenek előtt például el kell ismerni, hogy mi is hibázhatunk. Vannak olyan élethelyzetek, amikor szinte minden összejön. Ez az állapot hajlamos elhitetni az emberrel azt, hogy ő nem hibázhat. Sajnos nincs így. Előbb-utóbb mindenki hoz rossz döntést. És ezt azért érdemes időben elfogadni, mert ha mindezzel akkor szembesülünk, amikor már magasan vagyunk, sokkal nehezebb lesz elviselni a kudarcot. Ami akár oda is vezethet, hogy képtelenek leszünk újra felállni.

Akár azt is mondhatnánk, hogy az alázat mindig legyen meg az adott feladat iránt.

Valamelyest ehhez tartozik a következő tipp is: a sikeres ember mer kérdezni. Még akkor is, ha kínos a téma. Sokaknak ez fájdalmas dolog, hiszen egyesekben az rögzült be, hogy aki kérdez, az nem mindentudó. Vagyis a kérdező egy gyenge ember képét mutatja. Ez téves gondolat. A látszat csak egy dolog, a valódi siker pedig nem abban mérhető, hogy mi van a “kirakatban”.

Aki kérdez, azt is tudja, hogy nincs tökéletes. Ez pedig egy újabb ismérve a sikeres embereknek. Olyan nem lesz, hogy valami hibátlan. Aki csak ezt keresi, képtelen lesz valódi sikert elérni.

Óriási hiba, ha másokat hibáztatsz a saját hibáidért. A sikeres ember nem csak kérdezni tud, hanem a hibáját is elismeri. Még akkor is, ha egyesek ebből azt szűrik le, hogy nem vagy mindenható. Egyébként jobb, ha ezt mások is látják, hiszen így megmaradnak a valódi emberi kapcsolataid is.

OERP9XI9YB

Ugyanakkor a sikeres ember nem dönt az érzelmeire alapozva. Főleg azért nem, mert az esetek többségében a döntések hátterében negatív benyomások lennének. Pozitív hatások nyomán ritkán lépünk. Ezeket ki kell zárni, és mindig a racionális érvekre alapozva kell lépni.

A véleményen pedig merni kell változtatni. Ha tényekkel állsz szemben, hiába hajtogatod az érveidet, attól még nem lesz igazad. Tudjuk, néha fájdalmas, de képesnek kell lenni elfogadni mások véleményét, és ehhez igazítani a mi álláspontunkat is.

A sikeres emberek mindig ügyelnek arra, hogy csak olyan munkát végezzenek, ami a szenvedélyük is. Ha hiányzik a szenvedély, a gyenge pillanatokban mi motiválna?


Merthogy a sikeres embereknek is vannak kudarcai. Csak ők mernek kérdezni, képesek beismerni, ha hibáztak és belátják, hogy nincs tökéletes. Ja, és kizárják az érzelmeket a döntésből.


Te ilyen vagy? Ha igen, akkor biztosan jó úton haladsz a siker felé. Ha nem, változtass azon, ami a felsoroltak közül nem jellemző rád, és “irány a csillagos ég”!

 

- produktivitás

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!