Mi az oka annak, ha valaki munkahelyet váltana?

Te is a magasabb fizetésre gondolsz? Jól tippeltél, de van még más indok is.

A Paylab felmérés szerint még mindig a pénz számít az emberek nagy részének, ha munkahely váltásról van szó. A válaszadók kétharmada legalábbis így nyilatkozott. Érdekes, hogy még azoknak az embereknek a negyede is váltana magasabb bérért, akik jól érzik magukat a jelenlegi munkahelyükön. A felmérést tíz országban végezték el, közük Magyarországon is. A 40 ezer válaszadó szerint azonban nem csak a bér számít. A második helyen a munka érdekessége szerepel, a harmadikon pedig az, hogy kihívást jelentsen az adott helyen dolgozni. De a sor ezzel nem ér véget, a negyedik helyen a jó munkahelyi kapcsolatok szerepelnek, az ötödiken a karrier építésének lehetősége, míg a hatodikon a több szabadidő és a rugalmas munkaidő áll – 28 százalék vélekedik így. Ez utóbbi fontosságáról itt írtunk korábban.

Számít továbbá az is, hogy milyen távolságra van a munkahely – 18 százalék ezt is megjelölte. A cafetéria rendszer és a munkáltatói márka egyaránt 5 százaléknak számít.

Ez utóbbi inkább a közép- és felsővezetőknek lényeges. Közülük 8 százalékuk dönt ez alapján – írják. A Paylab egyébként azt is felmérte, hogy mennyire elégedettek az emberek a fizetésükkel. Talán nem meglepő, hogy Finnország szerepel az élen. Náluk minden második válaszadó elégedett a fizetéssel. A balti országokban és Közép-Európában viszont minden második dolgozó úgy érzi, hogy alulfizetik. Ezért nem meglepő az a tény sem, hogy az alulfizetett munkavállalók 65 százaléka azonnal váltana egy jobb fizetési ajánlat esetén. Már ha találna jobban fizető állást.

új_állás

De nem mindenki gondolkodik egyből a váltáson. A válaszadók 35 százaléka béremelést kérne a főnökétől az anyagi helyzetének a javítása érdekében, 20 százalék pedig a karrierépítési lehetőségekről tárgyalna a meglévő munkaadójával, 16 százalék egy mellékállással növelné a jövedelmét, 14 százalék pedig saját vállalkozást indítana a munkája mellett.


A felmérés eredményeit talán Te is tudod hasznosítani. Munkavállalóként láthatod, mások miként gondolkodnak. Vállalkozóként pedig az válik világossá: mire kell figyelned, hogy megtartsd a dolgozódat, és mit kell tenned, hogy könnyedén találj új munkaerőt.


- munkaügy

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!