Miért érdemes már hajnalban elkezdeni a munkát?

Te melyik típusba tartozol, a baglyok vagy a pacsirták táborát erősíted? Míg a baglyok éjszaka bármeddig képesek fennmaradni – ehhez mérten persze másnap reggel alig tudják kinyitni a szemüket -, addig a pacsirta típusok ennek pont az ellenkezőjét teszik. Ők hajnalban kezdenek, és este korán kidőlnek. 

Az alábbiakban azt járjuk körbe, hogy hatékonyság szempontjából vajon melyik típus az, amelyik jobban teljesít a munka frontján.   

Számtalan tanulmány foglalkozott már azzal, hogy azok az emberek, akik korán kelnek, bizony sokkal eredményesebbek a munkájukban, illetve a korai kelés fizikálisan is nagyon jó hatással van rájuk. Azaz az egészségünk szempontjából se mindegy, mikor szól reggel az ébresztőnk.

A fentiek alapján tehát nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy bizony a sikeres vállalkozók többsége már hajnalban elkezdi a munkát. Egyebek mellett azért, mert ilyenkor még nyugodtan meg is tudják tervezni a napjukat. Korán reggel nem zavarják őket, fel tudnak készülni a napi programokra. Ráadásul frissen, kipihenten tudják befejezni az előző nap félbehagyott munkáikat. Ők azok, akik előbb abbahagyják a munkát, és másnap inkább korábban kezdenek, minthogy későig dolgozzanak, és fáradtan több hibát vétsenek.

Mert kétségtelen, hogy ez így van. A nap vége felé már nem teljesít úgy az agyunk sem, mint pihenten, mondjuk ébredés után.

A korai kelők általában már a nap elején elvégzik a legfontosabb, feszültséget keltő feladatokat, így napközben nem aggódnak, hanem nyugodtan tudnak foglalkozni az egyéb teendőikkel. Aki korán kel, annak délután sokkal több szabadideje van. Több időt tud a családjával tölteni, így se a munka, se a család nem szorul háttérbe  – minden területen csak profitálhatunk belőle.

Egy következő, de nagyon fontos hozadéka a korai munkakezdésnek az, hogy aki így tesz, arra kevésbé lesz jellemző a kiégés. Valószínűleg azért, mert nem éjjelbe nyúlóan dolgoznak, és még tíz óra munka után is marad idejük a kikapcsolódásra.

pexels-photo-273222

Interperszonális kapcsolataink fenntartása érdekében nagyon fontos, hogy a munka és a magánélet egyensúlya ne boruljon fel. Ha nem tudunk elég időt tölteni azokkal, akik fontosak a számunkra, a családtagjainkkal, a barátainkkal, ha nincs időnk önmagunkra, akkor bizony könnyedén kicsúszhat a talaj a lábunk alól.

Persze azt mondanunk sem kell, hogy aki korán kel, annak korábban is ágyba kell bújnia.

A szervezetünk hosszú távon nem képes tolerálni a kialvatlanságot, viszont ha korábban zárjuk a napot, azzal rengeteget tehetünk az egészségünk fenntartásáért, hiszen az éjfél előtti órák mindig többet érnek az alvás szempontjából. 

Ugye, most már te is érted, miért a mondás: „Ki korán kel, aranyat lel.”

 

- produktivitás

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!