Miért nem jó először a to-do listánk könnyű teendőit elvégezni?

Néha jól esik kicsit ignorálni a nagyobb energiabefektetést igénylő teendőinket, még akkor is, ha pontosan tudjuk, hogy a szőnyeg alá söpréstől semmi sem változik. Az viszont, ha a könnyű teendőket már a nap elején elvégezzük, elégedettséget kelthet bennünk. Egy tanulmány szerint azonban ez meglehetősen károsan hathat a termelékenységünkre.

Rövid távon valóban elégedettek lehetünk és kevésbé szorongunk. Viszont az állandó halogatás elvonja a lehetőséget a készségek megtanulásától, azok fejlesztésétől. 

Ez egyébként az élet minden területére jellemző. Szeretjük előbb a könnyebb feladatokat elvégezni. Ezt nevezik feladat végrehajtási preferenciának. Ez azért van, mert a feladatok befejezése a haladás érzetét nyújtja. 

A probléma a következő: ha szokássá tesszük, hogy először a könnyebb feladatokat végezzük el, akkor azzal a hosszú távú produktivitást veszélyeztetjük.

A szakértők ennek ellenére mégsem azt mondják, hogy akkor járunk jól, ha reggel csak a nehéz feladatokkal foglalkozunk. A megoldás a nehéz és könnyű teendők elvégzésének kombinációjában rejlik. Az sem jó tehát, ha induláskor csak nehéz feladatot végzünk, az ugyanis az átlagnál jobban fáraszthat minket.

A legjobb talán az volna, ha a nagyobb munkákat kisebb mérföldkövekre osztanánk, így a haladás sikere sem marad el. 

Egyébként attól még, hogy a nehéz feladatokból sokat tanulhatunk, nem azt jelenti, hogy a könnyűek haszontalanok a fejlődés oldaláról nézve. A kis teendők a befejezés pszichológiai érzése miatt lényegesek. 

A végeredmény szempontjából a sorrend természetesen mindegy, hiszen a nap végére csak az számít, hogy mindennel készen legyünk. Ellenben ahogy a fentiekből is kiderül, az idáig vezető út már igenis számít, igy érdemes alaposan megtervezni a napi teendőink listáját.  

 

- munkaügy, produktivitás

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!