Milyen stratégiát kövessek egy networking eseményen? Hogyan építsek POROFIN üzleti kapcsolatokat

Először is, ha jó kapcsolatokat szeretnél építeni, fontos, hogy felkészüljünk az adott eseményre. Tudjuk meg, hogy kik lesznek ott, konkrét emberekre gondolunk. Olyanokra, akikkel szeretnénk üzleti kapcsolatot kialakítani. És tudd azt is, hogy az illetővel miként tudsz egy beszélgetés indítani. Helyi hírek, üzlet, sport. Tudnod kell, mire nyitott a másik fél. De ez nem elég.

Légy segítőkész. Ne a saját igényeidet nézd elsődlegesen. Hanem azt térképezd fel, hogy Te miként tudsz segíteni az adott partnernek.

Ha beszélgetés már zajlik, figyelj ezekre

Gyakorlati tanács, amit az Inc.com-on közölenk, hogy mindig legyen egy szabad kezed, hogy kezet tudj fogni másokkal. Elég kínos az, ha bemutatnak valakinek és pakolászni kell ide-oda a dolgokat. Az pedig még rosszabb, ha kezet ráznánk és eközben leesnek a kezünk ügyében lévő ételek, italok.

A gyakorlati tanácsok között fontos megemlíteni, hogy mindig figyeljünk a testbeszédre és a szemkontaktusra. Ha valaki a kezét a teste mellett tartja, kicsit elfordítva, akkor ő valószínűleg nyitott a beszélgetésre. Figyelj másokat és, ha szeretnéd, hogy hozzád is odalépjenek, akkor viselkedj hasonlóan.

Ügyelj a minőségre. Egy networking eseményen figyelj arra, hogy legyen nálad névjegykártya – ne az utolsó gyűrött darabok. És, ha valakinek bemutatkozol, ne állj tovább azonnal. Próbálj meg beszélgetést kezdeményezni. Törekedj a világos kommunikációra, a választékos, érthető beszédre.

A beszélgetés alatt pedig ne nézz át a másik fél válla fölött. Ne figyelgess másokat. Csak a reménybeli üzletfeleddel foglalkozz.

Az alázatosság és a hitelesség egy network eseményen is fontos – ahogy egyébként a vállalkozás működtetésekor is. Ne kezdj azzal beszélgetést, hogy Neked milye jól megy és mennyire ügyes vagy. Inkább legyél érdeklődő, amit pedig magadról mondasz az igaz és hiteles legyen. Ez nem menőségi verseny.

Az Inc.com bejegyzésében azt is javasolják, hogy beszélgess azokkal akik nem társalognak senkivel. Valószínűleg az illető még fogákonyabb lesz a kaplcsolatépítésre. És ne feltételezzük azt, hogy aki egyedül áll, az vesztes és nem érdemes vele “neworkolni”.

 

Még egyszer röviden:

  • Készülj fel az eseményre!
  • Figyelj a testbeszédre, ahhoz menj oda, aki nyitott a beszélgetésre.
  • És csak beszélgess, ne kérj! Inkább érd el, hogy a reménybeli partnered ajánljon fel valamilyen lehetőséget.
  • Ügyelj a minőségre! A kommunikációban és megjelenésben egyaránt.
  • Legyél érdeklődő, beszélj érthetően, fogj kezet határozottan. És nem árt, ha beszélgetőpartneredet a nevén szólítod.
  • Ha  beszélgetés lezajlott, köszönd meg a másik félnek, hogy időt szakított rád.

 

Kíváncsi vagy rá, hogy a Kelly Service milyen networking tanácsoakt ad az álláskeresőknek? Itt megnézheted.


Szívesen részt vennél Vas megyei gazdasági eseményeken? Iratkozz fel a VasiGazdaság értesítési listájára.

Milyen témában küldhetünk információt?

 

 

- marketing, üzleti célok, üzletszerzés, Vállalkozásfejlesztés

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!