Minek dolgozunk nyolc órát, ha öt óra is elég lenne?

Egy nyolc órás munkanap során általában csak öt órában vagyunk produktívak. Ezt igazolja a magyar Forbes egyik cikke is.

Ebben egy olyan házaspár történetét osztják meg, akik kipróbálták, hogy egy délelőtti, kényelmes “szabad program” után állnak csak neki az intenzív munkának. Egészen pontosan délután egytől este hatig dolgoznak csak. Kiderült, hogy a tanácsadó vállalkozásuk így is jól működik. Szóval ők már nem erőltetik a nyolc órás munkanapot. Azt viszont sokkal inkább, hogy abban az öt órában, amikor dolgoznak, csak a munkára figyeljenek.

A Forbes egyébként egy Parkinson-törvényt is idéz a cikkében. Miszerint egy feladattal annyi időt töltünk, amennyi időnk van rá, nem pedig annyit, amennyi szükséges annak elvégzésére.

Vagyis ha jobban ütemezzük, priorizáljuk a feladatainkat, delegáljuk a csapatunk tagjainak a teendőket és figyelünk arra, hogy a munka közben ne vonja el semmi a figyelmünket, öt óra is elég lehet a napi teendők elvégzéséhez.

4ALWT6KXM0

Home office

A felsoroltak között egyébként talán a priorizálás a legnehezebb, ezért ezúttal ehhez adunk egy-két tippet.

Hogyan dönthető el, hogy mennyire fontos egy feladat?

Nézzük meg:

  • Hány ember függ ettől a teendőtől? Átszervezni egy találkozót két emberrel sokkal könnyebb, mint egy egész csapattal. Mérlegelned kell, hogy hány ember napját befolyásolja egy adott találkozó. Értelemszerű: ha döntened kell, akkor a kisebb kárral járót kell beáldoznod.
  • Mi a közvetlen veszteség, ha a teendő nincs elvégezve? Mérlegeld, hogy milyen anyagi vagy egyéb vesztesége ér téged, ha nem csinálod meg vagy elhalasztod az adott teendőt.
  • Beillik az aktivitás a céljaimba? Itt nem csak a céged víziójára gondolunk, hanem a sajátodéra is. Mennyire fontos neked ez a teendő? Mennyire viszi előre az életedet, a karrieredet? Ha egyértelmű igen a válasz, akkor értelemszerűen prioritást élvez.
  • Időérzékeny-e a teendő? Mennyire időhöz kötött a feladat, illetve mennyi időt fog elvenni tőlem annak a végrehajtása? A kevésbé fontos és időigényes teendők nagyobb hátránnyal indulnak.
  • Tudom-e másnak delegálni? Egy jó vezető nem csak a saját idejét tudja beosztani, hanem másokét is. És képes szakértő kollégának vagy partnernek kiadni az adott feladatot.

Fogadd meg ezeket a tippeket! Ha ugyanis jól priorizálsz, az első lépést megtetted, így neked is könnyebben összejöhet az öt órás munkanap.

A biztos siker érdekében azért még ezeket a bejegyzéseket is olvasd el! KLIKK!

 

- munkaügy, produktivitás, üzleti célok, vállalkozás indítás, Vállalkozásfejlesztés

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!