Mit tehetünk azért, hogy kicsit könnyebben menjen a munka szeptemberben?

Függetlenül attól, hogy ki milyen munkát végez és milyen életszakaszban van, a szeptember egy különösen megterhelő időszak. Ez részben pszichológiai okokra vezethető vissza, részben a hónap sajátossága. Mindez persze érdekes, de talán fontosabb az, hogy az ilyenkor kialakult nehézségekkel miként tudunk hatékonyan megküzdeni. Most erről írunk.

Az okokról csak annyit, hogy mindenkiben mélyen rögzül a fiatal korában megélt szeptemberi iskolai újrakezdés “élménye”. Ez pedig felnőtt korunkban is bennünk van, ezért nem véletlen az, ha a nyári hónapok után azt érezzük, hogy nem folytatunk, hanem újra elkezdünk valamit. Ez pedig bizonytalanságot, stresszt szül.

De nem csak emiatt viszonyulunk felemás érzésekkel a szeptemberhez. Ilyenkor ugyanis a nyári lazítás után egy erősebb fokozatra kell kapcsolni. Ami azért lássuk be, felkészülés nélkül elég kemény dolog. Nem lehet tehát csodálkozni azon, hogy ilyenkor elléggé kivagyunk estére. Ami nem mellesleg egyre korábban bekövetkezik. Hiszen a nappalok rövidülnek, amihez ráadásul még sokszor borongósabb idő is társul. 

Szóval nem könnyű a szeptemberi munkába való visszarázódás… De nem lehetetlen.

Például, ha értékeled a nyár előtt elért eredményeket, sokkal pozitívabban látod a jövőt is. Hiszen nem úgy állsz majd a feladatok előtt, hogy még semmire sem jutottál. A már elért mérföldkövek erőt adnak az előtted álló mikrocélokhoz. 

Ha nyomasztó az előtt álló feladat… Ebben az esetben segítség lehet az imént már említett mikrocélok meghatározása. Illetve az, ha vizuálisan ábrázolod a végső célhoz, az apróbb célokon keresztül vezető utat. Így tudni fogod, hogy miért csinálsz.

Mi van, ha nincs motiváltság?

Megesik, viszont, ha a céljaidról beszélsz másoknak, kialakul az elszámoltathatóság érzése. Ez pedig ad egyfajta löketet a nehéz pillanatokban. Szóval beszélj a tervekről a családtagoknak, barátoknak. 

A szeptemberi “újraindításban” segíthet az is, ha az átlagnál többet élünk a jelenben

Szakértők és a Scroll-Free szeptember kampány is arra biztatnak mindenkit, hogy ebben a hónapban hagyjuk az okoseszközöket és koncentráljunk arra, ami a valóságban vesz körül minket. Persze nem kell feltétlenül teljesen elhagyni a digitális kütyüket, már az is nagyon sokat segít, ha lefekvés előtt egy órával már kikapcsolódjuk azokat. Sőt, ez még ahhoz is hozzájárul, hogy az alvásunk is pihentetőbb legyen.

Graphic designers in a meeting at the office

A szeptemberi káoszon sokat segíthet, ha kicsit jobban megtervezzük a reggeli rutint. Azt ugye már tudjuk, hogy a reggel első órái határozzák meg az egész napunk hangulatát. Vagyis ha ez a napszak feszültségekkel teli, nem számíthatunk túl sok jóra a munkában sem. És ez talán szeptemberben hatványozottan igaz, amikor a reggeli rutint újra kell tanulni. Úgyhogy ha teheted, kelj fel valamivel korábban, meditálj, jógázz, fuss egyet. Illetve amennyire csak lehet, már este készülj elő a másnapra. 

Végül: ajándékozd meg magadat. A gyerekeknek is sokat segít az iskolakezdésben az a rengeteg új eszköz. Így vagyunk ezzel mi felnőttek is. Ha új eszközökkel dolgozhatunk, könnyebb lesz az átállás. Fontold meg, hogy ilyenkor fejlessz kicsit… Akár egy-két új munkába járós ruhadarab is segíthet, de még egy új, nap mint nap használt vizespalack is hozzájárul a szeptemberi munka gördülékenyebbé tételében. 

 

- munkaügy, produktivitás, üzleti célok

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!