“A munkaerő-problémára nincs csodaeszköz” – Osztrák tulajdonú Vas megyei vállalatok egyeztettek Ausztria magyarországi nagykövetével

Osztrák tulajdonú Vas megyei vállalatok képviselőivel találkozott Szombathelyen Ausztria budapesti nagykövete. Mag. iur. Elisabeth Ellison-Kramer a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (VMKIK) meghívására érkezett a fórumra, ahol a cégvezetők egyebek mellett a munkaerő-hiány okozta problémákról, azok megoldási lehetőségeiről is kérdezték.

Mi is hasonló kérdést tettünk fel, illetve arra is kíváncsiak voltunk, hogy a helyi vállalatok képviselői miként látják a helyi gazdaságot, hogyan vélekednek a térség jövőjét illetően. Erről a nagykövet ezt mondta:

  • Magyarországon elég nagyszámú osztrák cég található. Ennek az az oka, hogy ezek a cégek itt megtalálják azokat a feltételeket, amikre szükségük van ahhoz, hogy sikeresek legyenek. Ez egyrészről természetesen az ausztriai nézetből a még mindig alacsony béreknek köszönhető, másrészről, amit sokfelől hallok, az a magyarországi felkészültség, hogy az adminisztratív előírásokat is nagyon jól tudják teljesíteni.

Mag. iur. Elisabeth Ellison-Kramer és a vállalatok képviselői a jövő kihívásairól is beszélgettek.

  • Kerekasztal beszélgetést tartottunk a kihívásokról, feltettem a kérdést, hogy van-e probléma, van-e valami kívánság. És mindenki azt mondta, hogy nincsenek problémák, nincsenek nagy problémák, amit kifejthetnének. Egy probléma lett említve, ez természetesen a munkaerő-hiány. Ez a helyzet ismerős, ez létezik Magyarországon és Ausztriában is.

A munkaerő-hiányt érintő megoldási lehetőségekről a nagykövetasszony így beszélt: 

  • A munkaerő-problémára nincs csodaeszköz. Egy lehetőségről beszéltünk, a növekvő duális képzésről, ahol a súlypontot a képzésre és az együttműködésre, az iskolai és a gyakorlati képzésre fektetik. Érdemes lehet a magyar partnereinknek meglátogatni a burgenlandi és az alsó-ausztriai cégeket, képzőhelyeket, hogy a helyszínen nézzék meg, hogyan boldogulnak a duális képzéssel az osztrák cégek.

- VasiGazdaság

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!