Nemcsak futómű gyártás, hanem képzés is

Január utolsó napján a Szombathelyi Derkovits Gyula Általános Iskola 7-8. osztályos tanulói a “Right Profession II – Megfelelő szakmát a régió fejlődéséért” projekt keretein belül BPW-Hungária Kft. szombathelyi Gyárát látogatták meg. A BPW-Hungária Kft. a pályaorientáció céljából rendszeresen biztosít lehetőséget az iskolai tanulócsoportok számára a gyár meglátogatásán való részvételre. A tanulók egy rövid vállalatbemutatás után előre kijelölt útvonalon, csoportvezető segítségével nyerhettek bepillantást a nehézgép és mezőgazdasági futóművek gyártásénak a folyamatába.

A BPW-Hungária Kft. a nyugat-dunántúli régió gépjárműiparának meghatározó szereplője. Az anyavállalat központja a németországi Észak-Rajna-Vesztfália tartományban a szombathelynél fele akkora nagyságú Wiehl városában található. A gyár világszerte elismert, vontatott jármű-futóműveket és agrár-gépipari termékeket is gyárt. Emellett a termékek tervezése is a szombathelyi mérnökök és szakemberek fejlesztési munkájának köszönhető. A régi Rába Futóműgyár utódának jelenlegi létszáma 1500 fő, az elmúlt években mintegy 150 ezer db futómű gyártását végezték el. A német anyavállalat gyártó egységei közül a magyarországi az egyik legjelentősebb leányvállalat.

IMG_7964

A hazai gyáregységben 2008-ban alakult meg a Műszaki Képzőközpont, ami a kezdetektől fogva nagy szerepet vállal a szakember utánpótlás területén. A vállalat által létrehozott tanműhelyben duális szakképzés keretében a hegesztő, a gépi forgácsoló, illetve a mechatronikai technikus szakmához kapcsolódó gyakorlati ismereteket is elsajátíthatnak a tanulók. A tanműhelyből kikerülő tanulók fontos szerepet töltenek be a munkaerő-utánpótlásában. Az elmúlt években mintegy kétszáz fő tett sikeres szakmai vizsgát, akik többsége jelenleg is a vállalat munkatársaként dolgozik.

 

interreg_si-hu_sl_hu_jpg Right Profession 2_logotipi.indd

- VasiGazdaság, VMKIK

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!