Online konferencia – Ezért olyan kimerítő videós megbeszéléseken részt venni

Ha te is úgy érzed, hogy az átlagnál jobban kimerítenek az otthoni videós konferenciák, nem vagy egyedül. Van ugyanis néhány pszichológiai ok, ami miatt sokkal fárasztóbb így kommunikálni, mint élőben. 

Már az egész kezdetén lehetnek kínos pillanatok. Például az, amikor a Zoom konferencia kezdetéig beszélgetned kell olyan ismeretlenekkel, akik hozzád hasonlóan valamivel az indulás időpontja előtt jelentkeztek be…

De ez talán még leküzdhető akadály. 

Ami ennél megterhelőbb lehet, hogy sokat látjuk magunkat a konferencia közben. Furán hangzik, de ennek komoly jelentősége van. Az ugyanis, hogy folyamatosan látjuk az önarcképünket, tudatos reagálásra késztet minket. Ez pedig rengeteg energiát emészt fel. A megoldás erre: ne nézzük magunkat. Ha ez ilyen egyszerű lenne… Próbáljuk meg teljesen kizárni a képernyő ezen részét. Már amennyiben maga a platform nem kínál erre lehetőséget. Ha van olyan opció, hogy elrejtsük a saját képet, akkor tegyük ezt meg. De van még egy alternatív megoldás is. Ragassz post-it jegyzetet a monitorra. Így biztosan nem lesz késztetés a tudatos reagálásra. 

Sokat nehezít az online konferencián, hogy nem tud több ember egyszerre beszélgetni. Pszichológiai szempontból pedig erre lenne igényünk. Legalábbis az élő megbeszéléseken ez vált szokássá. Ott a kisebb csoportok egy-egy mondatot azért általában váltanak egymással. 

3740047

Aztán ott van a rossz kép- és hangminőség. Sajnos előfordul, hogy ezeknél nem túl jó az adatkapcsolat. Ilyen esetekben akár egy-egy fontos mondanivaló is kimaradhat az illetőnek. Azért, hogy ennek a kockázatát a minimálisra csökkentsük, célszerű lassan beszélni.

Illetve ki kell jelölni moderátort. Aki szót ad a résztvevőknek és közben összegzi az elhangzottakat. Ha valami megjegyzésünk van, azt lehetőleg a szöveges platformon tegyük meg, ne élőszóban. Így nem akasztjuk meg a konferencia menetét. 

Célszerű továbbá figyelni arra is, hogy milyen környezetben tartózkodunk a megbeszélés alatt. Úgy ahogy élőben, itt is célszerű egy külső hatásoktól mentes helyet választani. Illetve egy homogén hátteret. Fontos, hogy ne érződjenek a társadalmi különbségek a berendezésen, a körülöttünk lévő tárgyakon. Ez senkinek sem jó. Olykor frusztráló lehet. 

Végül: attól még, hogy mások videó beszélgetéseket indítanak, nem feltétlenül kell neked is azt tenni. Igaz, ez most egy trend, de nem mindig van értelme. Szóval ha valaki videóbeszélgetést kér, de szerinted elegendő egy e-mail-es egyeztetés vagy egy telefonos beszélgetés, azt bátran jelezd. Merj alternatívát javasolni!

 

- munkaügy, Online, üzleti célok

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!