Öt vasi vállalkozás mutatkozott be a VMKIK standján a Baumessén

Nem csak vásári jelenléttel, hanem más módon is segíti a kamara a külpiacra jutást  – Ahogy a korábbi években, úgy az idén is önálló standon kínált ingyenes bemutatkozási lehetőséget a vállalkozásoknak a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (VMKIK) a felsőőri (Oberwart) építőipari kiállításon (Baumesse). Ezúttal öt vasi vállalkozás (vállalkozó) élt a kínálkozó lehetőséggel, közülük ketten számoltak be a tapasztalataikról.

Polgár Zoltán, a gencsapáti székhelyű AZ Belsőépítészeti Kft. ügyvezetőjeként először vett részt a szakvásáron. Saját készítésű termékeik közül két beltéri ajtót és egy íróasztalt mutattak be.

 

  • Pozitív tapasztalatokról számolhatok be – mondta érdeklődésünkre az ügyvezető. – Mintegy félszáz komoly érdeklődő tekintette meg a kínálatunkat, ha közülük két megrendelőnk lesz, már megérte a vásáron tölteni azt a négy napot. Hozzáteszem, hogy csütörtökön és pénteken eléggé gyér volt az érdeklődés, de szombaton és vasárnap egymást érték a látogatók. Van egy bemutató termünk Felsőpulyán (Oberpullendorf), oda várjuk az érdeklődőket, a leendő ügyfeleket. És csaknem teljesen biztos is vagyok abban, hogy eljönnek, csak időt kell nekik hagyni. Jó áron kínálunk minőségi termékeket, ezen bizonyára elgondolkodnak majd a vásári látogatók, és egy-két hónapon belül megjelennek a bemutató termünkben. Az elsődleges célunk az volt, hogy kapcsolatot építsünk a potenciális osztrák ügyfelekkel. Ezért vettük örömmel a lehetőséget, amiért köszönettel tartozunk a kamarának.

 

Polgár Zoltán elárulta azt is, hogy a vállalkozásuk nem tartozik a kamara önkéntes tagjainak a sorába, de regisztrációval természetesen rendelkeznek.

 

  • Minden szempontból értékelendő a vasi kamara törekvése, hogy egy ilyen jelentős szakmai vásáron ingyen nyújtja a bemutatkozás lehetőségét a vállalkozóknak, ráadásul egy olyan színvonalas standon, amiről még az osztrákok is elismerően nyilatkoztak – kezdte vásári értékelését Szatmári László Gábor szombathelyi szűcs, aki saját tervezésű organikus bútorokkal vett részt a bemutatón.

 

  • Tisztában vagyok vele, mennyit kellett volna fizetnem, ha önállóan bérelek standot a vásáron, ehhez képest szinte ajándékként kaptuk a lehetőséget a kamarától, köszönet érte – folytatja. – Konkrét értékesítési sikerről ugyan nem tudok beszámolni, de számos vásári látogatóval sikerült kapcsolatot kialakítani, tehát egyértelműen sikeresnek mondható a jelenlétem a Baumessén. Az se mellékes, hogy nagyon jól éreztem magamat a négy nap során, és büszkén mondhatom: jó volt magyarnak lenni a sok osztrák kiállító között.

 

Szatmári László Gábor eredetileg hobbiból kezdett el bútorokat tervezni és készíteni, autodidakta módon fejlesztette a tudását. Most már negyven év tapasztalat van a háta mögött. Szintén kamarai közreműködéssel jutott el korábban a mezőgazdasági kiállításra, ahol az egyik bútora elnyerte a Kézműves remek díjat.

 

BauMesse

 

A vasi kamara és a Burgenland Messe között évek óta tartó jó kapcsolatnak köszönhető, hogy a vállalkozások ily módon megjelenhetnek a felsőőri vásáron.

 

  • Lehetőség szerint minden évben más és más cégeknek, vállalkozóknak ajánljuk fel, hogy ingyen bemutatkozzanak a kiállításon, a szállítási költségen kívül szinte mindent a kamara fizet – tájékoztatott Takács Tamás, a VMKIK gazdaságfejlesztési koordinátora. – Az elsődleges cél az, hogy felmérjék a határon túli üzleti lehetőségeket, megismerjék, szondázzák az osztrák piacot, kezdjék el vagy fejlesszék a partneri kapcsolatépítést. Két olyan vállalkozást is említhetnék, amelyek korábban a kamara közös standján jelentek meg, és mára eljutottak oda, hogy önálló kiállítóként vesznek részt a vásáron. Ez egyértelmű siker. A kamara standján természetesen limitált a megjelenés – folytatta a koordinátor, majd kifejtette:

 

  • A kamarának kiemelt feladata a számtalan szolgáltatói tevékenység között a vállalkozások külpiacra jutásának elősegítése. Ennek a feladatnak igyekszünk megfelelni például azzal, hogy közös standdal segítjük a vásári bemutatkozást, de említhetném a partnerszervezést is, ami az Üzlet a hálón címen fut, vagy az exportképes vállalkozások adatbázisának folyamatos bővítését, kezelését, ami pedig azt szolgálja, hogy a cégek a kormányzati szinten meglévő külgazdasági kapcsolatokon, nagykövetségeken és kereskedőházakon keresztül tudjanak eljutni a célországokba. Ezeket a lehetőségeket elsősorban az önkéntes kamarai tagoknak kínáljuk, de célunk az is, hogy a regisztrált vállalkozásoknak is adjunk plusz szolgáltatást.

 

Fotó: Baumesse – sajtó

- VasiGazdaság

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!