Otthoni iroda felállítása a korlátozások idejére

Otthonról dolgozni nem könnyű feladat. Vagyis nem mindenki számára az. Valakinek ideális, de vannak olyanok is, akinek nem való. Adódhatnak azonban olyan helyzetek, amik mindenkitől megkívánják az alkalmazkodást. Ami biztos, hogy bele lehet és bele is kell tanulni. Számos szabályra kell figyelnünk, hogy ne ússzunk el a munkával, hogy produktívak legyünk, de azért át se essünk a túloldalra.

Ma a „home office”, azaz az otthonról történő munkavégzés sokaknak lett valóság. A koronavírus járvány miatt a kormány azt tanácsolja, hogy aki teheti, maradjon otthon. A cégek esetében ez azt jelenti, hogy ahol megoldható, ott a munkavállalók távmunkában dolgozzanak.

De mitől lesz jó egy távmunka, és hogyan érdemes ehhez kialakítani az otthoni környezetet? 

Alapvető, hogy meglegyenek a céges feltételek. Például el kell érned a távoli fájlokat, és a többi munkatárssal is tudnod kell kommunikálni. Ha ez megvan, akkor fókuszálhatsz a te személyes teredre.

Legyen egy tér, csak a munkának. Sokan nem szeretik hazavinni a munkájukat, most viszont muszáj lesz. Sok fegyelemmel dolgozhatsz bárhonnan, akár egy laptopról is, de ez hosszú távon nem az igazi. Hiába dolgozol otthon, akkor is kell 6-8 óra fegyelmezett munkavégzés. Ez könnyebben hangzik, mint ahogyan az a gyakorlatban kivitelezhető. Egy külön hely, egy szoba sokat segíthet, ahol kizárhatsz minden zavaró tényezőt, és csak a lényegre fókuszálhatsz.

642658-POMBA5-76

Kövesd a munkahelyi ritmust! Ez többek között azért is jó, mert ez lehet egy közös pont a kollégákkal, akikkel így biztosan el fogjátok érni egymást. Persze ha profi vagy, akkor akár hajnalig is dolgozhatsz, de csak egy darabig. Hosszú távon ugyanis szinte biztos, hogy így jársz majd rosszabbul.

Dobd fel a környezetedet egy kis zölddel és megfelelő világítással! Tekintettel arra, hogy mostantól bizonytalan ideig a napunk nagy részét beltérben töltjük, a bázisunkat valamiféle természetes fényforrás közelébe próbáljuk felállítani, például egy ablak mellé. Fordíts gondot a szellőztetésre is! Ott jó létezni, ahol jól is érzed magadat, így hát figyelj a környezetedre!

Végezetül a szokások itt is fontosak. Ha végeztél, pakolj el, kapcsold le a gépedet, takarítsd le az asztalt! Legyen meg a rutin, mintha valóban egy irodai környezetben töltenéd a napot.

Ha a fentieket betartod, garantáltan nem borul majd fel a munka és magánélet közötti egyensúly.

 

- munka, munkaügy

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!