Palkó Eszter szerint a sok lemondás ellenére is megéri vállalkozást alapítani (VIDEÓ)

PéldaKép sorozat – Palkó Eszter masszőr és grafológus az egyre felgyorsuló világ, az emberek megváltozása miatt gondolta úgy, hogy itt az idő a váltani. Saját vállalkozást alapítani. Ami bizony neki sem ment egyszerűen. Elmondása szerint eleinte nagyon sok lemondással jár egy cég működtetése, de még a nehézségek ellenére is megéri a vállalkozói létet választani. Palkó Eszter nagyon hálás az életnek, hogy megadatott neki az önállósodás lehetősége. Meglátása szerint óriási előny, hogy a maga ura lehet, maga oszthatja be az idejét. 

De hol kezdődött az egész folyamat? Miért cserél le valaki egy könyvelői állást a masszőri hivatásra, nem beszélve a grafológiáról?

  • Hatodik éve, hogy egyéni vállalkozóként dolgozom Szombathelyen. Egy nagyon nagy karrierváltás van mögöttem, hiszen íróasztal mellett dolgoztam mint könyvelő, illetve HR-es. Majd masszőrként folytattam a tevékenységemet, mellette pedig az önfejlesztés útján ismerkedtem meg nagyon sok mindennel, köztük a grafológiával. 

Mi volt az a konkrét ok, ami arra ösztönzött, hogy vállalkozó légy?

  • Azt hiszem, hogy a 21. század kihívásai – a felgyorsult világ, az emberek változása, illetve azok a munkahelyi követelmények, amikkel nem tudtam azonosulni – mind-mind befolyásolták a döntésemet. Maga a masszőrködés egyébként egy váratlan lehetőségként érkezett az életembe. Ettől függetlenül nem volt egyszerű menet. Több mint három éven keresztül volt főállásom és mellette mellékállásban vállalkoztam. Ennyi idő kellett ahhoz, hogy elő tudjam teremteni a fizetésemet, hogy fel tudjak mondani a munkahelyemen és főállású vállalkozóként folytathassam a karrieremet.

Jól hangzik, hogy valaki vállalkozó és ennek egyik következményeként a maga ura, de gondolom azért a szabadságnak is megvan az ára…

  • Azt gondolom, minden vállalkozó számára az a legnagyobb nehézség, ami számomra is: ha dolgozom, akkor van pénzem, ha nem dolgozom, nincs pénzem. Ez egy bejáratott vállalkozás esetén is nehézséget okoz, nemhogy egy induló cégnél. A váltás nagyon sok lemondással járt – ezt el kell ismernem. Eleinte nem fért bele a szabadság, nem fért bele nagyon sok minden. De az is óriási kihívás volt, hogy mindig az emberek kedvében kellett járni. Ez nagyon fontos, hiszen szolgáltatást nyújtok és meg kell felelnem a piacon. A kezdetekkor, új szolgáltatóként ráadásul el kellett érnem, hogy engem keressenek és hozzám jöjjenek a vendégek. 

A kezdeti kihívások leküzdése után jönnek a vállalkozás fenntartásával összefüggő teendők. Ehhez pedig folyamatos tanulásra van szükség.

  • Nagyon sok tanfolyamot elvégeztem már, és a mai napig igyekszem képezni magamat. És nem csak a masszázs területén. Ugyanez igaz az önfejlesztésre is. Nem álltam meg, folyamatosan keresem azokat a lehetőségeket, amik által továbbléphetek és fejlődhetek. 

Sok tehát a nehézség… Visszatekintve az eddigiekre, megérte váltani?

  • Abszolút! Nagyon hálás vagyok az életnek, hogy felkínálta ezt a lehetőséget, és remélem, megadatik, hogy vállalkozó maradhatok. Nagyon nagy előny, hogy a magam ura lehetek, hogy magam osztom be az időmet. Igaz, ha sokat vállalok, akkor sokat dolgozom, de mellette az a szabadság, amit kaptam, az nekem mindent megér. 

Mire figyeljen az, aki hozzád hasonlóan vállalkozás alapításába fog?

  • Amiből én soha nem engedek, az a szakmai alázat. Minden nap hálás vagyok azért, hogy jönnek hozzám a vendégek. Nem szeretnék visszaélni a bizalmukkal, és minden nap megköszönöm nekik, hogy hozzám fordulnak.

Hogyan kapcsolódik a masszázshoz a grafológia?

  • A grafológia ugyanúgy a vállalkozásom része, mint a masszázs. Ezt úgy szoktam megfogalmazni magamban, hogy ezáltal a testi és a lelki gyógyítást is tudom segíteni. Testileg természetesen a masszázzsal, lelkileg pedig a grafológiával. 

Mit takar pontosan a grafológia?

  • A grafológia íráselemzés. A grafológus az ember írásképéből következtet annak jellemére. Ezzel egyébként főiskolás koromban találkoztam, egy csoporttársam volt grafológus, és maga a tudomány már akkor teljesen elvarázsolt. Merthogy a grafológia is egy tudomány. Nagyon sokan belekeverik a spiritualitás témakörébe, pedig ez egy pszichológián alapuló tudományág. Nagyon nagy empátia kell a műveléséhez. Az elsajátításához pedig nagyon sok tanulás szükséges. Én három évig tanultam, OKJ-s végzettségem van róla. 

Úgy tűnik, mára nem csak a masszázs, hanem a grafológia is a hivatásoddá vált. 

  • Annak érdekében, hogy a grafológiát megismertessem az emberekkel, több helyen igyekszem megjelenni, akár ingyenesen is. Például a szombathelyi karneválon is minden évben kint vagyok. Szeretném az embereket meggyőzni arról, hogy az írásunkban benne van a jellemük. Amikor ez sikerül, amikor valaki magára ismer az íráskép elemzés után, az nagyszerű érzés. Nekem az a legnagyobb dicséret, amikor valaki önmagára ismer az én, pusztán a kézírása alapján elkészített jellemzésem által.

Kiknek javaslod, hogy készíttessenek grafológiai elemzést? Talán még a vállalkozás alapítását fontolgatóknak is?

  • A grafológia nagyon sok mindenre rámutat. Meg lehet látni általa azt, hogy milyen az ember munkához való hozzáállása, a családi élete, a kapcsolatai. De az érzelmekről, a mentális képességekről, szinte az élet minden területéről ad egyfajta átfogó képet. Ezért a grafológia szinte mindenkinek segíthet bizonyos élethelyzetekben

Mindezt megelégedettséggel meséli Palkó Eszter, és mindenkit arra biztat, hogy ha van rá módja, készíttessen grafológia elemzést. Nagyon sokat fog segíteni az önismeretben, amire manapság – ezt már mi tesszük hozzá – talán nagyobb szüksége lehet az embereknek, mint valaha.


- Vasinők.hu

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!