Pályázati fórumot tartottak a kamarában (VIDEÓ)

Telephely-fejlesztési támogatásra várnak a vállalkozók – Pályázati fórumot tartott február 8-án, Szombathelyen a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, ahol Pintér Zsolt pályázati szakértő, állami pályázatértékelő, cégvezető tartott előadást az érdeklődőknek az aktuális uniós pályázati kiírásokról, a várható konstrukciókról, illetve a pályázatírással kapcsolatos tudnivalókról.

Pintér Zsolt

Pintér Zsolt bevezetőjében felhívta a figyelmet, hogy a jelenleg zajló, 2020-ban záruló uniós pályázati ciklus az utolsó abban az értelemben, amikor a magyar vállalkozások európai uniós támogatásokat hívhatnak le a magyar bírálati rendszerben. Azt követően viszont már csak közvetlenül Brüsszelhez lehet fordulni pályázati támogatásokért.

  • Jelenleg több támogatási konstrukció is elérhető, és az év során várhatóan újabb pályázati lehetőségek nyílnak meg a vállalkozók előtt – folytatta a szakértő. – Most az egyik legnépszerűbb kiírás a gyakornokok foglalkoztatására irányuló pályázat, amelynek során 25 év alatti szakképzett fiatalokat alkalmazhatnak a vállalkozások 9 hónapig teljes bér- és járuléktámogatással, továbbá ebből a forrásból meg is vásárolhatják a gyakornokok munkahelyének létesítéséhez, fenntartásához szükséges eszközöket.

Pintér Zsolt beszélt arról is, hogy két nagy energetikai pályázati konstrukció várható, illetve van is már a jelenlegi kínálatban. Egy a hagyományos, egy pedig a mezőgazdasági vállalkozások számára, amelyben energetikai felújítást, megújuló energia használatot, világítás korszerűsítést támogatnak. Az utóbbi napok, hetek egyik ugyancsak népszerű pályázata a Kisfaludy-programban kiírt szálloda-, illetve panziófejlesztés. Ezeket az év elején írták ki, és nagyon rövid határidővel, március közepéig kell beadni az igényeket. Ebben a konstrukcióban szállodaépítésre és felújításra pályázhatnak az érintettek a Fertő-Hanság és a Balaton régióban, valamint panziót fejleszthetnek az ország egész területén. Folyamatosan, illetve kifejezetten támogatott a munkahely teremtés és a munkahely megtartás, erre többféle konstrukció is van. Egyrészt a GINOP keretein belül, másrészt a munkaügyi központokon keresztül is elérhetők a támogatások. Egy szintén új pályázati kiírásban pedig a tíz főnél nagyobb építőipari vállalkozásokat támogatják.

pályázat-rendezvény

A szakértő szerint a pályázóknak érdemes igénybe venniük szakember segítségét legalább a tanácsadás, illetve a pályázatírás szintjén, hiszen a pályázatok általában 30-40 oldalas nagyon tömény szövegek, amikben sok elrejtett feltétel, kitétel található, és ezek mindegyikét be kell tartania a pályázónak, ha eredményt akar elérni.

A továbbiakkal kapcsolatban Pintér Zsolt elmondta: a vállalkozók részéről változatlanul nagy a várakozás. Összehasonlításként emlékeztetett rá, hogy volt olyan időszak a 2000-es évek elején, amikor a vállalkozások elvesztették a pályázatokba vetett bizalmukat, hiszen sokszor évekig nem utalták ki számukra a pályázati támogatásokat.

  • Ez ma már nem így van – szögezte le a pályázati szakértő. – Ma már a pályázatok nagy részében az ötven százalékos előleget kifizeti az irányító hatóság 2-3 héttel a támogatási szerződés aláírása után. Az elszámolások kifizetése is nagyon rövid határidőn belül, általában 30-40 nap alatt megtörténik. Van egyfajta várakozás a vállalkozások részéről a telephely-fejlesztési és az eszközbeszerzési pályázatok iránt, hiszen mindig ezek voltak a legnépszerűbbek, ám ilyenek jelenleg sajnos nincsenek. De nagyon reméljük, hogy lesznek. Érdemes pályázni – tette hozzá -, hiszen a pályázatok jelentős része 40-45 százalékos vissza nem térítendő támogatási részt tartalmaz, és nagyon sok pályázati konstrukció létezik, amiben kedvezményes hitelt is igénybe lehet venni. Ezeknek a hiteleknek a kamata általában egy, maximum kettő százalék.


 

- Pályázatok, VasiGazdaság

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!