Új pályázat nem sok van, kedvező kamatú hitelből viszont egyre többet találni a piacon

Új, vállalkozásoknak szóló pályázat kiírása már csak elvétve jelenik meg. Ha találkozni is friss konstrukcióval, az is csak hitel típusú. Ami persze több, mint a semmi. Főleg, hogy ezek a hiteltermékek évről-évre egyre kedvezőbb kamatozásúak. A visszatérítendő uniós támogatások mellett ott vannak például az NHP-s konstrukciók, a Széchenyi-hitel konstrukciók és az MFB kölcsönei is.

Az alacsony kamatú hitelek is komoly lökést adhatnak a vállalkozásoknak

A megújult Növekedési Hitelprogramról legalábbis ez a véleménye a vállalkozóknak. Merthogy igen, januártól megújult az NHP-program. Ami egyebek mellett azt jelenti, hogy most már fix kamatozású a konstrukció. A jegybank ezzel is szeretné csökenteni a vállalkozások kockázatát, illetve lehetővé tenni, hogy az érintett cégek hosszú távon kiszámítható hitelhez juthassanak az új beruházásaik megvalósításához.

Régen is nagy volt az érdeklődés az NHP-hitelek iránt, és a jövőben is sokan adnának lendületet a vállalkozásuknak ezzel a pénzügyi termékkel – erről felmérés is készült.

Az NHP-hitel korábbi konstrukcióját 41 ezer mikro-, kis- és középvállalat igényelte. Ami a kihelyezett összeg mértékét tekintve 2 ezer 800 milliárd forint. A vállalkozások az így kapott pénzügyi segítséget túlnyomórészt beruházásra és eszközbeszerzésre fordították.

Hasonlóképpen, mint az új, januártól igényelhető, NHP fix felvételét tervező vállalkozások tennék. A Budapest Bank felmérése szerint azok a cégvezetők, akik gondolkodnak a hitel igénylésében, a kapott pénzből jellemzően új gépek és berendezések beszerzését tervezik megvalósítani. A célok megvalósításához szükséges átlagos összeget pedig 40 millió forintban határozták meg. Azaz ekkora hitelt vennének fel. Az érintett kölcsön visszafizetését pedig 5, 5 és fél alatt meg is tennék.

A kutatás arra is kitért, hogy a hazai kkv-k mekkora kamatú hitelt tartanak igazán kedvezőnek egy 5 éves fix kamatozású beruházási hitel esetén.

A válaszok szerint 2 és 3 százalék körüli kamattal már elégedettek a cégek. Sőt, a vállalkozók a nyugati országrészben 3-4 százalék kamatot is elfogadhatónak tartanának.

Ha ez így van, akkor a Széchenyi-hitelekről vajon mit gondolnak?

A Széchenyi beruházási hitel évi nettó kamata ugyanis jelenleg 0 százalék. Amivel más konstrukció aligha tud versenyezni. Sőt, a Széchenyi folyószámla hitelé is csak 3,12 százalék. Ezek egyébként a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál is igényelhetők.

Illetve ne feledkezzünk meg az MFB, pályázatokhoz kapcsolódó hitelkonstrukcióiról sem. Meghatározott célokhoz ugyanis az EFOP, a GINOP és a klasszikus MFB-hitelek is nyújthatnak az átlagnál kedvezőbb pénzügyi segítséget

Összegezve: klasszikus pályázat ugyan nem sok van, kedvező kamatú hitel viszont annál több. Ezekről talán neked is érdemes tájékozódni, ha tervben van a vállalkozásod fejlesztése.

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.