Robotokat programoztak a diákok Szombathelyen

A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara közreműködésével szerveztek robotprogramozó versenyt Szombathelyen. A Right Profession projekt keretében megvalósult eseményen hét csapat vett részt. A szombathelyi iskolákon kívül érkeztek diákok Zalaegerszegről és Lendváról, Szlovéniából is.

Ami kézzelfogható bizonyítéka annak, hogy számos fiatal érdeklődik a programozási tudást igénylő szakmák iránt – vélik a szervezők. A muravidéki Lendvai Kétnyelvű Középiskola csapatának felkészítő tanára, Dario Molnar például elmondta: náluk külön robotika szakkört is tartanak az iskolában. Ami lehetővé tette, hogy szervezett keretek között tudtak készülni a diákokkal a szombathelyi versenyre is. Hasonló készségeket Szombathelyen is elsajátíthatnak a diákok. A Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum Gépipari és Informatikai Szakgimnáziumának igazgatója, Kovács Péter erről így számolt be: “Nálunk valamennyi szakképesítés – mind a gépész, mind az informatika – valamilyen szinten kapcsolódik a robotikához. Ugyan a Lego robotok programozása, kezelése kicsit más, de összefügg minden szakmai irányunkkal. Így örömmel vettük a felkérést, hogy ennek a versenynek a házigazdái legyünk.” Kovács Péter szerint a mostanihoz hasonló versenyeknek rengeteg haszna van. Egyebek mellett az is, hogy a diákok tudomást szerezhetnek arról: lehetőségük van akár ilyen irányban is továbbtanulni.

robotprogramozo_verseny_Szombathely

A verseny menetéről Szabó Dávid, a Technics Playground egyik tagja, az esemény egyik szervezője beszélt. Elmondta, hogy nem volt könnyű dolguk a versenyzőknek. Úgy kellett ugyanis programozni a Lego robotokat, hogy azok maguktól kijussanak egy bonyolult labirintusból. De nem csak azt figyelte a zsűri, hogy sikeres volt-e a “küldetés”, hanem azt is, melyik csapat robotja volt a leggyorsabb. Valamint azt, hogy a robot mennyi cellát érintett a pályán, illetve milyen színűek voltak az adott zsákutcák.

Robotprogramozo_verseny_Szombathely_01

Mindezeket a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Munkácsy Mihály Szakgimnázium és Szakközépiskola diákjai által programozott robot teljesítette a legeredményesebben. A második helyezett a Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum Puskás Tivadar Fém- és Villamosipari Szakgimnáziumának csapata lett. A harmadik helyezettnek járó díjat pedig a Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum Gépipari és Informatikai Szakgimnáziumának tanulói kapták. 

- VasiGazdaság

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!