A siker és a kudarc közötti legnagyobb különbség az, hogy képesek vagyunk-e lassítani

Bármennyire is azt sugallják a manapság feltűnő motivációs videók, közösségi tartalmak, hogy minél többet dolgozol, annál többre viheted, nem szabad túlzásba vinni a siker hajszolását. A sok munka ugyanis előbb-utóbb kudarcot hoz. Általánosítani persze nem szabad, de ha az alábbiakat végigolvasod, talán te is belátod, hogy nagyobb esély van a sikerre, ha kicsit megfontoltabban haladsz az úton.

Az első érv: ha lassítasz, tisztán látod a célokat. Illetve azt is észreveszed, ha nem a megfelelő úton haladsz.

Ha csak egy dologra fókuszálsz, és fáradhatatlanul egy irányba haladsz, könnyen lehet, hogy rossz úton jársz. Amikor nem jutsz egyről a kettőre, valószínűleg ez történik. Ilyenkor érezzük azt, hogy olyan, mintha egy futópadon futnánk. Dolgozunk, de nem jutunk sehova. Ez azért van, mert túlságosan lefoglal a napi hajtás. Ahelyett, hogy közben lassítanánk és körbenéznénk.

photo-1491947153227-33d59da6c448

A szakértők szerint ennek elkerülésére minden héten legalább egy órát a “check in”-re kell fordítani. Ilyenkor nézd át az előtted álló kihívásokat és a lehetőségeket. Gondold végig, hogy mi működik, és mire kell a következő héten összpontosítani ahhoz, hogy előre lépj.

A folyamatos munka tönkreteszi a szervezetet. Ez a második érv a lassításra.

Bárki bármit mond, állandóan dolgozni felelőtlenség. Még akkor is, ha azt állítjuk: a munkánk a hobbink. A sikeres emberek tiszteletben tartják az egészséget, az elmét. Elfogadják, hogy pihenés nélkül nincs teljesítmény. Az pedig nem lehet kifogás, hogy nincs időd pihenni. Neked is annyi időből áll egy nap, mint Marc Benioff-nak, a Salesforce vezérigazgatójának vagy Jeff Weinernek, a LinkedIn vezérigazgatójának. Ők valahogy mégis tudnak lassítani.

A harmadik nagyon fontos dolog: ha lassítasz, képes vagy hallgatni az érzelmeidre, és nem döntesz hirtelen felindulásból.

Sokan ott vallanak kudarcot az üzleti életben, hogy a pörgés hevében felelőtlen döntést hoznak. Illetve rossz érzelmekre alapozva mondanak valamire “igent” vagy “nemet”. A sikeres emberek képesek kezelni az érzelmeiket, ami pörgő életstílusban valószínűleg nem menne. Van egy mondás erre, ami nyers fordításban valahogy így hangzik: “Ha meg tudod nevezni, képes vagy megszelidíteni.” Vagyis, ha lelassítasz, képes leszel beazonosítani az adott helyzetet, és tudsz megfelelő döntést hozni.

Végül a negyedik érv a lassításra: ha az elméd olyan, mint egy motor, amit folyamatosan padlógázzal hajtanak, előbb-utóbb túlmelegszik.

Ebben az állapotban az agy képtelen új információkat befogadni, állandóan túlterhelt lesz. Ellenben, ha lelassítasz, tudsz majd tanulni, csökken a mentális stressz, és alkalmad nyílik a körülmények értékelésére. Vagyis képes leszel a továbblépéshez felhasználni az új ismereteket.

Hogy látod, neked is szükséged lenne egy kis lassításra? Szerintünk egy próbát mindenképpen megér a dolog. Vesztenivalód nincs. Próbáld ki, hogy egy hónapon át kicsit visszaveszel a tempóból, a “tesztidőszak” után pedig elemezd a döntéseidet.

Szerintünk elégedett leszel.

 

- produktivitás, vállalkozás indítás, Vállalkozásfejlesztés

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!