A sikeres üzlet is múlhat azon, hogy miként fogunk kezet egy tárgyaláson

Mit teszünk akkor, ha bemutatkozunk valakinek vagy találkozunk egy üzletféllel? Kezet fogunk. De vajon tudjuk-e, hogyan kell helyesen kezet fogni, és mi szűrhető le egy rossz kézfogásból?

  • Kezdjük ez utóbbival! Aki például nem nyújtja ki a karját, amikor kezet ráz, az általában erős személyiségű ember, olyan üzletfél, aki tudja, mit akar.
  • Ezzel szemben a hosszú kézfogást (kinyújtott kéz) választók olyanok emberek, akik szeretnek másokon uralkodni.
  • Ha nincs erő a kézfogásban, az jelentheti, hogy az illető inkább magát helyezi előtérbe. A másik fél kevésbé fontos számára. Az erős kézfogás pedig dominanciára való törekvést próbál jelezni.

Most, hogy tudjuk, mit fejezhet ki egy kézfogás, máris tudatosabbak lehetünk egy networking eseményen.

De van itt még néhány tipp, amikre odafigyelve még profibbak lehetünk.

Például állj fel, ha valaki feléd nyújtja a kezét. Az a tisztelet jele, ha a másik személlyel ugyanarra a szintre helyezed magad. Kerüld a “döglött hal” kézfogást, és ne csuklóból rázz kezet. Ha valaki így próbál veled kezet fogni, egy enyhe nyomással éreztesd, hogy Te határozottabb vagy nála.

Persze nem szabad túlzásokba esni. A túl erős kézfogás legalább annyira ártalmas lehet, mint a gyenge, “élettelen”.

Plusz ne törekedj mindig arra, hogy a kézfogásban a tiéd legyen a vezető, irányító szerep. Az etikett szerint ugyanis az idősebb embernek vagy a magasabb beosztású kollégának kell “vezetnie” a kézfogást.

Az üzleti életben kerüld a két kezes kézfogást. A politikusoknak lehet, neked nem. Legfeljebb a magánéletben és csak olyanokkal, akiket jól ismersz.

A másik kéznek ettől függetlenül mindig láthatónak kell lennie.

Amikor alárendelt szerepben vagyunk a kézfogáskor, mindig kövessük a partner kézmozdulatait. Egyébként elég vicces, “kézrázós” lesz a köszöntés.

Mennyi ideig célszerű kezet fogni?

Legfeljebb háromszor rázzunk meg a másik kezét, ami 2-5 másodpercnél ne tartson tovább. És ne lendíts túl nagyot, valamint kizárólag az alkarodat használd, a vállakat hagyjuk ki a köszöntésből.

Arra viszont ügyeljünk, hogy mindig az egész kézfejünket adjuk oda. Ha csak “megcsípik” az ujjunkat, az már nem kézfogás.

A kézfogást mindig kísérje mosoly! Lehetőleg nézzünk a másik szemébe. Így is kifejezzük a tiszteletünket és a szimpátiánkat. Így mondhatod el a gesztusokkal, hogy örülsz a találkozásnak.

Azt, hogy mit mondjunk, miközben kezet fogunk, az a helyzettől függ. De köszöntéskor mindig célszerű az illetőt a nevén szólítani, és pár kedves üdvözlő szót mondani. Viszont nem kell, hogy a kézfogás addig tartson, amíg a mondandónk. A fent leírtak szerint pár másodperc után vessünk véget annak.

Nagyjából ennyi, amit ha szokássá teszel, érezni fogod, hogy sokkal jobban indulnak a megbeszéléseid.

Próbáld ki a fentieket a következő megbeszélésen! Hidd el, a kézfogással a te terveidhez igazodva alapozhatod meg a megbeszélést.

 

- eladás, marketing, üzleti célok, üzletszerzés

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!