Sokan még most is a hagyományos számlázásra esküsznek – A továbblépés azonban lassan elkerülhetetlen

Jelentős növekedés előtt áll az online számlázás piaca. A GKI Gazdaságkutató és a Billingo.hu közös kutatásának eredményei ezt vetítik előre. A felmérésből kiderült, hogy hol tart most Magyarországon az elektronikus számlázásban, és mi várható a következő pár hónapban.

Közleményükben olvasható, hogy egy nagyobb növekedési hullám már 2018-ban bekövetkezett. Két évvel ezelőtt ugyanis a NAV hozott egy új szabályt, miszerint a legalább 100 ezer forint áfa-tartalmú számlákat rögzíteni kell az adóhatóság rendszerében. Amit ugyan nem csak online számlázóval lehet megoldani, de talán azzal a legegyszerűbb. Vagyis 2018 óta jelentősen nőtt az olyan cégek száma, amelyek a hagyományos számlázásról online-ra váltottak. 

Az újabb hullám pedig valószínűleg 2020 közepétől jön. Ahogy arról már korábban mi is beszámoltunk, júliustól minden áfás számlát érinti a bejelentési kötelezettség. Vagyis a legtöbb vállalkozás kénytelen lesz átállni.

Milyen típusú cégek azok, amelyek manapság online számláznak?

A felmérés szerint azok, amelyek legalább 5, legfeljebb 250 dolgozót foglalkoztatnak. A mikrovállalkozásokra egyelőre nem jellemző a digitális megoldás használata. De a kis- és középvállalkozások esetében is csak 45 százalékos az online számlázók aránya. 

Ki, miért választja az online számlázást?

Ahogy a közlemény fogalmaz: a hazai vállalkozások sokszínűsége a számlázási kultúrában is megmutatkozik. Bizonyos cégek az adminisztráció csökkentése miatt választják az online megoldást, mások költségcsökkentéssel indokolják a papírról digitálisra váltást. De sokan egyszerűen csak fogékonyak a bővülő informatikai lehetőségekre. 

Kik használnak még ma is hagyományos számlatömböt?

A kkv-k 31 százaléka még mindig számlatömböt használ. Jellemzően a legkisebb vállalkozások mellőzik a digitális megoldásokat. A 11-nél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató cégeknél az arány 42 százalék, a 11-20 fős vállalkozásoknál 26, míg az 50-nél több dolgozóval működő cégek esetében csak 16 százalékra tehető a számlatömböt használók aránya. 

Érdekesség még, hogy a számlatömb-használók aránya a külföldi többségi tulajdonban lévő vállalkozások körében viszonylag alacsony (17 százalék). Ehhez képest az állami-önkormányzati szférában 34 százalék az arány – ami meglepő szám.

Woman reading payment bill

A különféle szegmenseket nézve számlatömböt az ipari területen működő cégek használnak legkevésbé. Az arányuk alig 14 százalék. Ezzel szemben a kereskedelemben, az üzleti szolgáltatást végző cégeknél még mindig 37-37 százalék ez a szám.

A földrajzi vonatkozást nézve a különbség nem drámai. A fővárosban 28, vidéken 32 százalék a számlatömböt használók aránya. 

Ami a KATÁ-s vállalkozások számlatömb-használatát illeti: a KATÁ-sok kétharmadára jellemző, hogy hagyományos módon számláznak. Jelenleg.

Ez a jövőben valószínűleg csökken.

Mivel változik a cégek adatszolgáltatási kötelezettsége, ezért valósznűleg többen térnek át az online számlázásra. Ahogy arra már fent is utaltunk, ez év július 1-jétől minden, cégek között kibocsátott áfás számlát regisztrálni kell az adóhatóságnál.

Viszont erről nem mindenki tud.

Erről a kötelezettségről a válaszadók 86 százaléka hallott, 14 százalékuk azonban még nem. A kereskedők 22 százaléka, a KATÁ-sok 38 százaléka nem értesült erről. Azaz a tájékozottság ezen a téren korántsem teljes körű – olvasható a közleményben.

Mit terveznek a cégek?

A nem online számlázást használó cégek egyharmada váltana digitális megoldásra az idén. Kétharmaduk viszont továbbra is marad a hagyományos megoldásnál. Náluk az ok az új módszertől való idegenkedés, illeve a számlakönyvi visszadátumozás lehetőségének megszűnése lehet – írják.

Az online számlázás piaca azonban várhatóan így is erőteljesen nő majd 2020-ban. 

Elsősorban az állami, önkormányzati szférában magas az erre való késztetés. Az itt tevékenykedők nagyobbik fele egyébként tervezi is az újítást, és a 151-250 fő között foglalkoztató cégeknek is csaknem a fele erre készül. A KATÁ-t és KIVÁ-t alkalmazó cégek körében továbbra sem túlzottan népszerű az online számlázásra való átállás, ennek bevezetésére ebből a körből csupán minden ötödik cég készül. Azon vállalkozások körében, amelyek hallottak a számla-regisztrációs kötelezettség idén július 1-jétől esedékes kiterjesztéséről, az online számlázásra idén áttérni kívánók aránya 36 százalék, míg az erről nem hallók körében 15 százalék. Ha ez utóbbi csoport is tudomást szerez e szabályozás-változásról, úgy az online számlázásra áttérők száma valószínűleg a körükben is emelkedni fog.

- elemzés

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!