Sokat árthat a produktivitásnak és az agy egészségének is, ha egyszerre több feladatot végzünk

Hagyjunk fel a multitaskinggal! Az agyunkat ugyanis nem arra találták ki, hogy egyszerre több feladatra koncentráljon. Ezt sokan hajlamosak elfelejteni, és csodálkoznak azon, hogy nem haladnak a napi feladataikkal. És nemcsak, hogy nem haladnak, az átlagnál jobban el is fáradnak. Hiszen az sokkal jobban fárasztja az agyat, ha az egyik teendőről a másikra ugrálunk, mintha csak egyre koncentrálnánk.

Az állandó váltás többletfeladat az agynak. Szóval aki párhuzamosan dolgozik két-három munkán, ne csodálkozzon, ha fáradtabb lesz a nap végén.

De miért érezzük mégis eredményesnek magunkat, ha párhuzamosan több mikro-feladatot is elvégzünk?

Mert ha a fő feladatunk mellett lebonyolítunk egy telefont vagy válaszolunk egy e-mailre, azt sikerélménynek éljük meg. A szervezetben dopamin termelődik. Így nem véletlen, hogy mindig kísértést érzünk arra, hogy foglalkozzunk az e-mailekkel, felvegyük a telefont…. De ez nem jó taktika, hiszen ezek csak rövidtávú sikerélmények. Valójában sajnos nem csináltunk sok mindent. Szóval az érzés, amit a mini-feladatok elvégzése kivált, félrevezeti az agyunkat. Később jövünk ugyanis csak rá arra, hogy megint nem haladtunk a feladattal. Pedig ha előbb elvégeznénk a prioritásként kezelt munkát, és utána koncentráltan válaszolnánk az e-mailekre, sokkal hatékonyabbak lennénk. Ráadásul a munka minősége is jobb lenne.

A multitasking megnehezíti a gondolatok megszervezését és az irreleváns információk kiszűrését.

Egy, a Londoni Egyetemen végzett kutatás pedig azt bizonyította be, hogy azoknál, akik egyszerre több teendőt látnak el, a kognitív feladatok elvégzésekor az agyi teljesítményük úgy csökkent le, mint akik kihagyják az éjszakai alvást, vagy akik marihuánát szívtak.

multitasking-vasigazdasag

És ezek nem csak pillanatnyi hatások. A többfeladatos tevékenységhez kapcsolódó kognitív károk bizony tartósak lehetnek. Erre a University of Sussex egyetem MRI-vizsgálatának eredményei adnak bizonyítékot. Megnézték ugyanis azoknak az agyát, akik rendszeresen multitaskingot végeztek és megállapították, hogy ezek az emberek kisebb agysűrűséggel rendelkeztek az elülső cinguláris kéregben. Ami az empátia és az érzelmi kontrollért felelős terület.

Vagyis célszerű felhagyni a multi taskinggal. A hatékonyságunk és a mentális egészségünk is múlhat rajta.

 

- munkaügy, produktivitás

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!