Stratégiai partnerségben az ELTE és a vasi kamara (VIDEÓ)

Az együttműködési célja, hogy az egyetem a gazdaság szükségletei szerint oktasson.

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) és a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (VMKIK). A dokumentumot a nagy múltú felsőoktatási intézményhez február 1-jén csatlakozott Savaria Egyetemi Központ épületében írta alá prof. dr. Mezey Barna, az ELTE rektora, illetve Kovács Vince, a VMKIK elnöke. Az országban ez az első ilyen jellegű megállapodás egyetem és területi kamara között.

Kovács Vince

Kovács Vince, a VMKIK elnöke

Mérföldkő ez a megállapodás a tudomány és a gazdaság közötti kapcsolatok építésében – hangsúlyozta az aláíráson Kovács Vince, majd kifejtette:

– A gazdaság érdekében és a gazdaság szereplőinek a képviseletében a kamara folyamatosan keresi azokat az utakat, amelyek az eddigiekhez képest jelentősen megkönnyítik a friss diplomások beállítását a gazdaságba, ezáltal is segítve a munkaerő-utánpótlást. A duális képzés elindításával megkezdődött egy folyamat, ami azt a lehetőséget adja a fiataloknak, hogy törés nélkül kapcsolódjanak be a munka világába, hiszen az elméleti oktatással párhuzamosan gyakorlati képzésben is részesülnek. Ezzel egyszersmind megkezdhetik a karrierjük építését is. A vasi kamarának régebb óta gyümölcsöző kapcsolata van a szombathelyi felsőoktatással, az együttműködés az ELTE itteni megjelenésével a reményeink szerint még jobban ki fog teljesedni. Ezért is öröm számunkra, hogy a további együttműködés konkrét lépéseit most együtt hitelesítjük a stratégiai megállapodás aláírásával. Az együttműködés egyik legfontosabb területe a gépészmérnök képzés, de természetesen örömmel támogatjuk az egyetem további képzéseit is, amelyeket – az ígéretek szerint – a gazdaság szükségleteinek megfelelően indítanak. Biztos vagyok benne, hogy – mint amikor egy gyertya lángjáról további gyertyákat gyújtunk meg – az elkövetkezendő években megsokszorozódik Szombathelyen a tudomány világossága, azaz maga a tudás, ami végső soron a gazdaságban kamatozódik – fogalmazott a vasi kamara elnöke.

 

VMKIK-ELTE

A megállapodás aláírása – balról Németh István koordinációs rektor-helyettes, Mezey Barna, az ELTE rektora és Kovács Vince, a VMKIK elnöke, a háttérben Parragh László, az MKIK elnöke

 

Prof. dr. Mezey Barna bevezetőjében ugyancsak arról beszélt, hogy a Savaria Egyetemi Központban dolgozó kollégái már évek óta építik a kapcsolatokat a vasi kamarával, ami – mint az együttműködési megállapodás aláírása jelzi – folytatódik, sőt megerősödik az ELTE megjelenésével.

  • Nagyon komoly szerepet játszott a stratégiai együttműködést támogató döntésünkben az is, hogy Vas megye dinamikusan fejlődő ipari régió. Számunkra pedig rendkívül fontos, hogy jelzéseket kapjunk a kamarától, egyáltalán a gazdaság szereplőitől, hogy hol és mire fogadó kész az ipar, a gazdaság. Ezt a célt szolgálja a stratégiai megállapodás. Megjelenünk Szombathelyen a duális képzésekben, megtettük az első lépéseket a műszaki, köztük az informatikus képzés irányába, de szeretnénk nyitni a turisztika és a vendéglátás felé is. Az ELTE hosszú távra tervez Szombathelyen. Ebben persze nagyon komoly szerepe lesz a környék fiataljainak, de mi bízunk abban, hogy az ELTE neve és az ELTE minőség vonzó lesz, és ez nagyon erősen megalapozza az itteni működésünket – adott hangot a bizakodásának a rektor.

Részt vett az aláíráson Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke is, aki szerint tudományos képzés tekintetében a Savaria Egyetemi Központ jobb partnert nem is találhatott volna, mint az ELTE.

  • Annak idején én erősen vitattam a szombathelyi főiskola egyesülését a Nyugat-Magyarországi Egyetemmel, de nem jártam sikerrel. Az élet sajnos engem igazolt. Az ELTE viszont valóban komoly színvonalat tud hozni ebbe a városba, ebbe a megyébe, ennek az oktatási intézménynek az életébe – mondta el az elnök. Parragh László elárulta: korábban felmerült, hogy az országos kamara írja alá a stratégiai megállapodást az ELTE-vel, de ezt elhárította, mert úgy gondolja, szerencsésebb, ha a helyi kamara képviseli a térség vállalkozóit. A szerződés ugyanis lehetővé teszi és megkívánja, hogy folyamatos legyen a párbeszéd az egyetem és a térség gazdasági szereplői között. Lényeges, hogy a gazdaság részéről el tudják mondani a várható munkaerő-piaci igényeiket, és az egyetem ennek megfelelően indítson szakokat, hiszen az intézménynek az az érdeke, hogy a végzősei munkahelyet találjanak. Ilyen értelemben jelentős az egymásra utaltság, amiben elengedhetetlen a párbeszéd.
  • A kamara három éve határozottan beleállt abba a vitába, hogy változtatni kell a magyar felsőoktatás szerkezetén és működésén. Ezt a vitát megnyertük, hiszen mára megértette a magyar társadalom, hogy sikeres felsősoktatás nélkül nincs sikeres gazdaság, sikeres gazdaság nélkül pedig nincs sikeres társadalom. Ez az összefüggés összeállt, és elindultunk a helyes úton – hangsúlyozta az MKIK elnöke.

- VasiGazdaság

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!