Szabadúszó munkavégzés? – A többség egyelőre még a biztonságot választja, de évről évre többen lennének függetlenek

Újabb, a szabadúszó léttel kapcsolatos felmérés eredményeit publikálták. A korábbiakhoz képest most azzal a különbséggel, hogy végre magyarországi adatok is szerepelnek a kimutatásban. Kiderült például, hogy mely ágazatokra jellemző leginkább a szabadúszó munkavégzés, miért olyan vonzó a függetlenség és mi az, ami mégis sokakat visszatart attól, hogy szabadúszóként kezdjenek dolgozni.

Az alkalmazotti lét melletti legerősebb érvek egyértelműen a fix jövedelem és a biztonság. Ezeket nem szívesen adjuk fel. Ezért lehet az, hogy a térségben a szabadúszók aránya mindössze 6 százalék. A térség alatt pedig a környező, jellemzően kelet-európai országokat értjük.

A Paylab 11 országban végzett kutatásából kiderült, hogy a legtöbb függetlenül dolgozó az IT szektorban tevékenykedik, számukra pedig a szabadság és a rugalmasság a legfontosabb a szabadúszó létben. Megtudtuk, hogy bár évről évre nő a szabadúszók aránya, az önálló munkavégzés lehetőségével szemben a legtöbben még mindig az alkalmazotti létet, a biztos fizetést választják. Meg azt, hogy a munkaadójuk fizeti helyettük az adót és a járulékokat. Amivel együtt jár az is, hogy a munka elvesztése esetén nagyobb a szociális biztonság is. No, meg számíthatnak nyugdíjra, betegszabadságra, továbbá gyesre is menetnek.

Bár itt megjegyezzük, hogy a szabadúszók e tekintetben sincsenek hátrányban. Annyi csupán a különbség, hogy minderről nekik kell gondoskodniuk. Az már más kérdés, hogy a szabadúszók ritkán kapnak bónuszt, prémiumot. Ez alkalmazottként sokaknak jár – ami szintén vonzó. A mellékelt grafikán látszik, hogy a megkérdezettek a munkavállalói viszony előnyei között sorolják még a garantált szabadidőt, a karrierépítési lehetőséget és még azt is, hogy egy cég munkavállalójaként könnyebb hitelt kapni.

 

Paylab_alkalmazotti_jogviszony

 

Persze a szabadúszók is bőven soroltak érveket…

 

Például azt, hogy egyszerre akár több cég számára is dolgozhatnak – ezáltal sokkal nagyobb jövedelemre is számíthatnak, mint az alkalmazottként dolgozó társaik. Illetve sokkal nagyobb a szabadságuk, sok tekintetben van választási lehetőségük és rugalmas a munkaidő. Ugyanakkor tenni kell a jövedelemért. Ha kevesebb a munka, nincs is annyi bevétel.

 

Íme, a szabadúszók érvei a független munkavégzés mellett

 

Paylab_szabaduszok

 

A Paylab felmérésből megtudtuk azt is, hogy az IT szektor mellett a legtöbb szabadúszó a közgazdászat, a pénzügy és a könyvelés területén tevékenykedik. De gyakori ez a munkavégzési forma az ingatlan, a menedzsment, az adminisztráció, a marketing és a PR szegmensben is.

 

- munkaügy, üzleti célok

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!