A szabadúszó munkavégzésé a jövő – Tippek, hogy hatékony legyél

Amerikában a munkavállalóknak már 34 százaléka szabadúszó. Az arány pedig 2020-ig még tovább emelkedhet, a szakértők szerint 2 év alatt 43 százalékig is nőhet. Vagyis nagyon úgy tűnik: nem kérdés, hogy a szabadúszó munkavégzésé a jövő. És nem csak a tengerentúlon.

Nálunk, Magyarországon is egyre többen választják a munkának ezt a formáját. A rugalmasság és a földrajzi korlátok megszűnése ugyanis sokaknak vonzó. A szabadúszó nagyrészt maga osztja be az idejét, és könnyedén vállalhat munkát akár Amerikában is. Ebben segít a Fiverr is. Ami egy közvetítő oldal – egyebek mellett. Hiszen a felületen nem csak munkát találhatnak a freelancerek, hanem tippeket is ahhoz, hogy szabadúszóként miként lehetsz hatékony. Nemrég például 10 tippet postoltak arról, mik azok az alapok, amiket egy szabadúszónak tudnia kell.

Ilyen: ahhoz, hogy eredményes legyél, rendszeresen részt kell venned szakmai eseményeken. Ahol nem csak ismereteket kell gyűjteni, hanem kapcsolatot is ajánlott építeni. De az is fontos, hogy más szabadúszókkal is találkozz. Cseréljetek tapasztalatot, motiváljátok egymást!

Ugyanakkor nagyon lényeges, hogy legyen saját weboldalad. Nem kell bonyolult felületre gondolni. Minimál dizájn, egyszerű, érthető szövegezés bőven elég. Viszont nem spórolhatod meg a keresőoptimalizálást. Amihez szükséges, hogy vezess blogot.

Hasonlóképpen legyél aktív a közösségi médiában is. Hozz létre énmárkát! Alkoss stratégiát, és postolj rendszeresen tartalmat. Ha szükséges, kérj segítséget a weboldal kialakításhoz és a közösségi kommunikációban is.

Ami pedig a munkamódszert illeti: fejlessz önfegyelmet! Ahogy a Fiverrnél tanácsolják: attól még, hogy szabadúszó vagy, kell lennie munkaidőnek. Persze nem csak a 8-tól 4-ig terjedő időszak lehet ez. Dolgozz akkor, amikor hatékony vagy! A lényeg az, hogy ne engedd meg magadnak a munkaidő nélküli létet.

Z4UO7PEMIY

Az ötödik tipp, hogy ügyelj az ügyfelek boldogságára. Sokaktól hallani, hogy a szabadúszó a maga főnöke. Ez nincs így, a szabadúszónak minden ügyfele a főnöke. Vagyis sokkal több embernek kell megfelelnie. Aminek az a leghatékonyabb módja, ha nyugodtan és rendszeresen kommunikálsz velük. Képes vagy elfogadni a kritikus visszajelzést, és mindig tartod a határidőt. De az összes közül a legfontosabb, hogy kommunikálj.

Mire költsük a bevételt? Ahogy egy klasszikus vállalkozásnál, úgy a szabadúszóknál sem lehet a profitot teljes egészében felélni. Költs a fejlesztésre és magadra is! Legyen ideje a kikapcsolódásnak is. Ahogy van munkaidő, úgy van szabadidő is. Ennek tudatában osszad be a pénzedet.

Határozd meg jól az áraidat! Legyen megfizetve a munkád, de ne árazd felül magad. Az ugyanis hosszú távon rombolhatja az énmárkádat.

Végül válassz megfelelő cégformát. Magyarországon a KATA adózási forma ideális a szabadúszóknak. Ha ezt választod, a teljes állású munkavégzés után havonta 50 ezer forintot kell fizetned a NAV felé. Gyakorlatilag ennyi a kötelező befizetés. A bevételeidet pedig szabadon használhatod. Legalábbis addig, amíg el nem éred az évi 8 millió forint árbevételt. Ennél nagyobb árbevételnél (12 millió forintig) már áfát is kell számolni. Ami után havonta be is kell fizetni az adót. (Ezek a jelenleg, 2018-ban érvényes szabályok.)

Szerintünk érdemes megpróbálni szabadúszóként boldogulni. Ha van egy olyan terület, amiben elhivatott vagy, nem kérdés, hogy boldogulni fogsz.

Tippeket ehhez itt találsz a blogunkban.

 

 

- marketing, munkaügy, Online, produktivitás, üzleti célok, vállalkozás indítás

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!