A szakmunkástanulókkal együtt dolgoznak a cég sikeréért (VIDEÓ)

Hoós Áron festő bejutott a Szakma Sztár verseny országos döntőjébe – Az Szakma Kiváló Tanulója Verseny, illetve az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny írásbeli fordulója után 27 vasi diák jutott tovább a válogatókra. Közöttük nyolc gazdasági informatikus, négy gépgyártás-technológiai technikus, három szerszámkészítő, két-két CAD-CAM informatikus, hegesztő, infokommunikációs hálózatépítő és üzemeltető, valamint kőműves és hidegburkoló, egy-egy pincér, ipari gépész, automatikai technikus, illetve festő, mázoló, tapétázó szakmában versenyez.

Utóbbi Hoós Áron, aki azóta már bejutott az országos döntőbe, a legjobb nyolc közé. A végzős tanuló gyakorlati képzőhelye a Dreiszker és Társai Építőipari és Kereskedelmi Kft. szombathelyi tanműhelye, ahol tíz éve képeznek festő szakmunkásokat.

  • A fő célunk ezzel az volt, hogy utánpótlást képezzünk a vállalkozásunk meglévő szakmai csapatába, amit sikeresnek tekintünk, hiszen a kollégáink 50-60 százaléka már a saját nevelésből tevődik össze – mondja Dreiszker Levente, a cég ügyvezetője, majd így folytatja:
  • Tiszta munkahelyi környezetet és vonzó jövőképet kínálunk a diákoknak, akik megtapasztalhatják, hogy a szakmunkásvizsga után, egy-két év elteltével minőségi szakemberré tudnak válni. A gyakorlati képzésben idősebb és középkorú mester kolléga vesz részt, de ahogy múlnak az évek, változnak a fiatalok, változnak a kihívások is, ezért idén szeptembertől egy viszonylag fiatal munkatársunk is be fog kapcsolódni az oktatásba, aki személyiségében talán közelebb áll a diákokhoz. A kollégák már letettek az asztalra egy szakmai anyagot, ami az alapját és a filozófiáját is jelenti egyben a cég saját oktatási rendszerének. Ebben keressük a diákok partnerségét.

Az ügyvezető nem rejti véka alá azt se, hogy az építőipari szakmák számára manapság viszonylag alacsony létszámból, sokszor szerény képességű kínálatból kell megtalálni a leendő szakembereket, ami szerinte annak a következménye, hogy ezek a szakmák az elmúlt harminc év során megítélésben a lista végére kerültek.

  • A szülők, a nagyszülők sajnos úgy vélekednek, hogy ha más nem megy, akkor legyen kőműves a gyerekből. Pedig ez elég rossz megközelítés, hiszen a nemzeti össztermék (GDP) egy meghatározó részét az építőiparban dolgozók kétkezi munkája adja. Emiatt is érdemes volna nagyobb prioritást adni az építőipari szakmáknak. Talán a következő öt év majd erről fog szólni – fogalmazta meg a reményeit Dreiszker Levente, hozzátéve: jelenleg nagyon nehéz tehetséges tanulókat találni. Egyre kevesebb a gyerek, s miután sokan még mindig a gimnáziumokat részesítik előnyben, a lista végén álló képzések folyamatosan veszítenek a népszerűségükből.
  • Mi most a nyugati társadalmak nyolcvanas évekbeli technológiáját használjuk az építőiparban, és a cél az, hogy eljussunk legalább a kétezres évek szintjéhez. Akár a szerkezetépítés, akár a szakipari befejező munkák területén. A technológiaváltás, a munkanemek meggyorsítása nagyon fontos feladat. Ahol lehet, le kellene végre cserélni a manuális, manufakturális munkát gépi segítségre, azaz hatékonyabbá kellene válni, hogy ezáltal a dolgozók jövedelme is növekedhessen. A technológiákat pedig csak akkor leszünk képesek jól hasznosítani, ha a szervező emberek, az építésvezetők, a művezetők is megfelelő hangsúlyt tudnak helyezni a hatékonyságra. Bízunk abban, hogy a bérezések középtávon megfordíthatják a káros folyamatokat, sőt, akár rövidtávon is eljuthatunk oda, hogy a jó képességű, jó kezű, hamar dolgozni tudó fiatal komolyabb jövedelmi szintre tud szert tenni, mint mondjuk egy gyengébb képességű, felsőfokon végzett kortársa. De ezen a területen még sok a tennivaló.

Hoós Áronról az ügyvezető elmondta, hogy nagyon szorgalmas fiú, rendezett családi körülmények között él, harmadik generációs festő, akinek a nagyapja és az édesapja is ezt a szakmát művelte, illetve műveli. Az elméleti képzésben is sikerült olyan szintre eljutnia, hogy a tanulmányi versenyen gond nélkül vette az első akadályt. A gyakorlatban céltudatos, látszik, hogy otthon, a szabadidejében is szívesen gyakorolja a szakma fogásait. Lényeges, hogy sok mindent hozott magával otthonról, ez meg is látszik a tanulásán, a munkáján. Ennek ellenére volt benne annyi alázat, hogy meghallgassa a mesterek instrukciót, és alkalmazza is azokat.

Dreiszker

A tanulmányi verseny országos döntőjéről szólva Dreiszker Levente annak a reményének adott hangot, hogy Áron bekerül az első háromba.

  • Ennek érdekében összeállítottunk a kollégákkal egy programot az előre meghirdetett vizsgafeladatok alapján, aminek a segítségével igyekszünk maximálisan felkészülni az országos döntőre. Áron itt gyakorol a cég tanműhelyében, de otthon, hétvégén is sokat foglalkozik a feladatokkal. Egy jó helyezéssel szeretnénk bebizonyítani, hogy itt, a nyugati határ mentén is vannak olyan fiatalok, akik országos szinten is remek minőségi munkát tudnak végezni akár 17 évesen is.

- építőipar, VasiGazdaság

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!