Tanulj meg kikapcsolódni! A vállalkozók többségének ezt a skillt is el kell sajátítania

A vállalkozók többsége képtelen szabadságra menni. Oda jutottunk, hogy már az is egy skill, ha valaki ki tud kapcsolódni. Miért van ez és hogyan lehet ezen változtatni?

Az ok egyértelmű. A vállalkozók többsége úgy építi fel a cégét, hogy ő legyen a kulcsember az egész működésben. Ez helytelen. Az eredményességet is kockáztatja és az illető munkájának és a magánéletének az egyensúlyát is veszélyezteti.

Szóval ahhoz, hogy nyugodtan tudj pihenni, az első lépésként tudnod kell delegálni a munkádat. Vagyis olyan emberekkel kell körülvenni magadat, akik a távollétedben képesek ellátni a Te feladatodat is.

Ha ez megvan, csökken a stressz, és a szabadnapon sem fogod állandóan az e-mail fiókodat frissíteni.

vállalkozó_szabadság

Persze ez sem olyan egyszerű dolog, mint amilyennek tűnik – mármint teljesen kivonni magunkat a munka alól. Ugyanis nehéz felülkerekedni a szokásokon. És itt jön be az a bizonyos “skill-kérdés”.

Hogyan tanuljunk meg pihenni?

Először is készíts tervet arról, hogy mit fogsz csinálni a vakáció alatt. Ha beosztod az időt, kisebb eséllyel gondolsz a munkára és nézel rá az e-mailekre. De legalább annyira fontos az is, hogy az ügyfeleket és a kollégáidat is tájékoztasd arról: nem leszel elérhető. Így nem fognak keresni, és a problémákat is megoldják nélküled. Vagy legalábbis megvárnak velük.

Tehát delegálj és késleltess! A feladatokat oszd ki a kollégáidnak, ami pedig nem fontos, azt halaszd a pihenés utánra. Ha így teszel, csökken az esélye annak, hogy végig aggódod majd a nyaralást.

De kényszerítened is kell magadat a kikapcsolásra. Egyszerűen tedd magad elérhetetlenné. Vagy legfeljebb egy bizonyos időben ellenőrizd, hogy minden rendben megy-e a cégnél. Ez az idő azonban ne legyen hosszabb egy óránál.

Mielőtt hosszabb vakációra mennél, gyakorold a kikapcsolódást kicsiben. Adj magadnak szabad délutánokat! Ha a fentieket mondjuk fél napos kikapcsolódások során is alkalmazod, egy idő után eljuthatsz oda, hogy két-három nap után akár egy teljes hetet is képes legyél aggodalomtól mentesen kivenni.

És hogy miért változzunk meg, ha mi nem vagyunk azok a pihenős típusok?

Mert előbb-utóbb kiégünk, a társas kapcsolataink és az egészségünk is kárát látja ennek. És a cégünk, valamint a személyes eredményességünk is veszélybe kerülhet, ha nem pihenünk.

- munkaügy, produktivitás, üzleti célok

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!