Te hány órát töltesz egy nap a munkahelyeden? És abból hány órát dolgozol?

Ugye, ugye… Mert a kettő nem ugyanaz. Nem mindegy, hogy hetente 40 órát dolgozunk, vagy 40 órás a munkahét.

Az emberek többsége ugyanis képtelen napi 8 órán keresztül hatékonyan dolgozni – derül ki egy, az Egyesült Királyságban végzett felmérésből. Eszerint az emberek átlagosan napi két és fél órán át produktívak csak. 

Ha pedig innen közelítjük a munkaidő kérdését, mondhatni felesleges ragaszkodni a napi 8 órához.

Ami egyébként már egy általánosan elfogadott csökkentett munkaidő. Az ipari forradalom idején nem volt ritka a heti 80-100 órás munkahét sem. A 40 órás munkahétre az 1940-es évek után váltottak a gyárak. Belátták, hogy a hosszabb munkaidő nem hoz nagyobb produktivitást.

Most pont ezt gondolják a szakértők a 40 órás munkahétről. Közűlük sokak szerint rugalmasabban kellene kezelni a munkaidő kérdését, hiszen a kutatások azt igazolják, hogy a rövidebb munkaidőben arányosan sokkal produktívabbak az emberek.

Female employee relaxing from computer work holding hands behind head

Vannak is példák erre: azoknál a cégeknél, ahol 32 órás munkahetet vezettek be, a dolgozóknak marad idejük a magánéletre, sokkal kipihentebbek, ezáltal produktívabbak is. A Japán Microsoft-nál mér kipróbálták.

De más típusú törekvések is vannak a heti munkaidő megreformálására

Van, ahol nem csökkentenék a heti munkaidőt, hanem a napi 8 órát növelnék 10-re. Így jönne ki a heti 40 óra. Ami egyébként szintén vonzó megoldás a dolgozók többségének.

Egy 1000 fővel elvégzett amerikai felmérésből kiderült, hogy 53 százalék inkább a négynapos, 10 órás munkahetet részesíti előnyben, mint a napi 8 órás öt naposat.

Végülis ez a megoldás is segít abban, hogy a munka és a magánélet egyensúlyba kerüljön. Az eggyel több szabadnap sokat jelent. Szóval érthető a dolgozók véleménye. Az viszont kérdés, hogy a tíz órából mennyi időt tudunk produktívan eltölteni, illetve az, hogy ez fizikailag mennyire meríti ki az embert…

Ha csak napi pár órát vagyunk produktívak, nem biztos, hogy szerencsés 10 órára növelni a munkaidőt.

De akkor miben keresendő a megoldás?

Valószínűleg a rugalmas munkaidőben. Fontos, hogy mindenki tudja magáról, mikor a leghatékonyabb, és hogy megtanuljunk jól gazdálkodni az időnkkel. Így akkor dolgozunk, amikor produktívak vagyunk és magánéleti dolgokra is jut idő.

Mindenki nyer! És ezt egyre több munkáltató kezdi is felismerni….

Szóval nem kérdés: a munkaidővel kapcsolatos globális változásra hamarosan sor kerül. Nem az idő, hanem a hatékonyság kerül majd előtérbe. Ehhez pedig szükség van arra, hogy az embereknek a magánéletükre is legyen idejük.

 

- munka, munkaügy

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!