Te kíváncsi vagy arra, hogy mennyit keres a kollégád? És arra, hogy a főnököd milyen juttatásokat kap?

A válasz valószínűleg igen. Hiszen a fizetés mértéke egyfajta értékelési rendszerként is felfogható. Ha tudjuk a saját bérünket és a kollégák fizetését, az is kiderül, mi mennyit érünk a cégnek. Legalábbis egy egészséges, nem haveri alapon megállapított fizetési rangsorban. De vajon vállalati oldalról nézve érdemes-e nyilvánosságra hozni, hogy mások mennyit keresnek?

A Harvard Business School egy kereskedelmi banknál végzett kutatást, aminek során 2060 alkalmazott mondta el az álláspontját a kérdésről. Kiderült, hogy nem is olyan egyértelmű a válasz. Számos előny és hátrány is származhat abból, ha tudjuk, mások mennyit keresnek a cégnél. Van, aki szerint sokkal jobb, ha tisztán látunk és nem kombinálunk arról, hogy más mennyit keres. Mások szerint viszont komoly konfliktusforrás az, ha tisztában vagyunk mások keresetével. Mindkettő igaz lehet. Ahogy az is, hogy a munka minőségére is hatással van ez az információ. Ha kiderült, hogy a munkatárs 1 százalékkal többet keres, akkor a munkaórák száma 0.94 százalékkal esik.

fizetés

Viszont ha a közvetlen főnökről derül ki, hogy többet keres, mint ahogy azt elképzeltük, hajlamosabbak vagyunk még jobban dolgozni, hogy elérjük azt a szintet. A számítások szerint ha 1 százalékkal magasabb a menedzserünk fizetése az általunk gondoltaknál, 0,15 százalékkal több munkaórát vagyunk hajlandóak dolgozni az előrelépésért.

Érdekesség továbbá, hogy háromból egy dolgozó már beszélt a munkatársakkal arról, hogy mennyit keresnek. Pedig erre a legtöbb munkahelyen nem igazán bátorítják az alkalmazottakat. A fizetés tabu.Talán részben ebből adódik az is, hogy az alkalmazottak egyharmada gondolja csak úgy, hogy jól keres. A többiek pedig azt hiszik, átlag alatti a bérezésük. És ezért van az is, hogy sok vállalkozásnál a kötelező feladatnál nem is tesznek többet a dolgozók.

- Pénzügy, üzleti célok

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!