Te is a maximumra törekedsz? Nem biztos, hogy jól teszed

Azt gondolnánk, pihenni és jól kikapcsolódni könnyű… Hát, nem az. Ezt a legtöbb vállalkozó tudja. Ahogy azt is, hogy ha nincs elegendő lazítás, az eredmények sem jönnek úgy, ahogy kellene. De hogyan lehet jól kikapcsolódni – mondjuk az ünnepek alatt?

Úgy, ha figyelsz a 70 százalékos szabályra.

Ami valójában azt jelenti, hogy nem a megtérülés maximalizálására kell koncentrálni, hanem az észszerű célok elérésére és a jó közérzetre. Szóval nem kell mindenben a száz százalékra törekedni, hanem elég a 70 százalék is. Ezzel a módszerrel elkerüljük a szorongást, az ingerlékenységet, a feszültséget. Ha ez sikerül, a pihenésre szánt idő is valóban a kikapcsolásról fog szólni.

Nem kell mindig a maximumra törekedni!

Fontos egyébként tudni, hogy azok, akik soha nem fordítanak időt a feltöltődésre, többnyire úgy érzik, túlterheltek és elégedetlenek. Mind a munkahelyen, mind az otthonukban.

A 70 százalékos szabály egy intelligens, tudatos életforma.

Szóval attól még, hogy szánsz időt a pihenésre, és nem keresed mindenben a maximumot, egyáltalán ne legyen bűntudatod. Hiszen nagyon is okosan gondolkodsz.

Tökéletes egyébként sem lesz semmi. Vagyis valami elérhetetlenre törekedni csak plusz problémákat szül. Ezért ha teheted, elégedj meg a 70 százalékkal.

A kutatások egyébként is kimutatták, hogy a munkavállalók általában az idő legalább 30 százalékában nem produktívak. Így bőven elég, ha a munkaidőd 70 százalékában vagy produktív – de akkor tényleg legyél az. A maximális erőfeszítést amúgy se lehet sokáig fenntartani. Szóval kár erre törekedni.

Mit szólsz a módszerhez?

Nem tudjuk, hogy a “szabály” valóban működőképes-e. De az biztos, hogy mi, magyarok hajlamosak vagyunk a szükségesnél többet kihozni bizonyos dologból. Aminek a következménye az is, hogy nem jut idő pihenni. Vagy ha jut is, az nem minőségi kikapcsolódás.

- produktivitás

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!